Sociedad

L'impacte del canvi climàtic a les diades castelleres

La URV ha engegat un estudi per investigar-ho i proposar accions de millora; De fet, la diada de la Bisbal del Penedès ha canviat d'horari i ha passat del migdia a la tarda per evitar les estones de més sol a ple agost

Diada de Sant Fèlix a Vilafranca / ACN

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora

A diades clau com la de Sant Joan a Valls o Sant Fèlix a Vilafranca, el termòmetre marca fins a 3º o més que dècades enrere. Aquest ascens és el punt de partida del projecte de recerca, impulsat per tres investigadors del Departament de Geografia de la URV i membres de l'Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica, i que compta amb el suport i assessorament de la Càtedra del Fet Casteller. Segons un d'ells, Jon Olano, "necessitem anar primer a les places in situ i a partir d'aquí desenvolupar un sistema d'informació i traslladar-ho perquè les colles decideixin". Són declaracions al programa "Aquí Camp de Tarragona".

Els objectius passen per identificar quines són les condicions meteorològiques que més influeixen a l'hora de realitzar castells i elaborar un decàleg de propostes per mitigar els efectes negatius i adaptar la tradició a la nova realitat climàtica. Olano afegeix que cal "obrir un meló" i parlar de l'afectació a moltes d'altres tradicions, com ara cercaviles a les 12 del migdia en les que hi participen nens.

Tallers participatius

Al llarg d'aquests mesos es duran a terme diversos tallers amb les colles: van començar la setmana passada amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona i avui és el torn dels Xiquets de Reus. Els resultats estaran llestos a la tardor i es presentaran a la Coordinadora de Colles Castelleres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00