Sociedad

La festa de Moros i Cristians acabarà enguany amb victòria cristiana

El pressupost de la celebració, d'uns 80.000 euros, arrossega un dèficit d'aportacions de la Paeria, segons es queixa l'Associació que organitza la festa

La Festa de Moros i Cristians de 2024 s'ha presentat a la seu de l'Associació, al carrer Panera de Lleida. Foto: Associació Festa Moros i Cristians de Lleida.

Segueix el canal de la SER a WhatsApp
Hi trobaràs tota la informació, l'esport i l'entreteniment. L'actualitat del dia i les notícies d'última hora. Els millors videos i moments ede la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Subscriu-t'hi ara

La Festa de Moros i Cristians de 2024 acabarà amb victòria cristiana

09:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000056093/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ha començat el compte enrere perquè la ciutat de Lleida deixi de ser mora i torni a ser cristiana. Així ho tenen acordat els bàndols Moros i Cristià que participaran dissabte i diumenge vinent a la 28a Festa de Moros i Cristians de Lleida. Més de 600 persones entre tots els participants, i que es repartiran entre les  tres comparses per banda, és a dir, tres de cristianes i tres de mores.  I abans de la gran batalla a la Seu Vella de diumenge, dissabte hi haurà la negociació prèvia a la plaça Sant Joan de les "ambaixades" en què els cristians demanaran als moros que es rendeixin i aquests, educadament, els diran que no.

Ambaixades

Serà una "negociació" política que també és un espectacle i que enguany tindrà la ploma de la periodista Anna Sàez, directora del Diari Segre. Com que les ambaixades, sempre depenen del que pugui passar aquell dia -i d'aquí que sovint les escrigui un periodista-, no se sap què es dirà. Però sí que els moros no es rendiran als cristians... encara. Enguany, el text de les ambaixades, com hem dit, anirà a càrrec de l'Anna Sàez i el text de la batalla final, a càrrec del professor de la UdL, Gabriel Ramon Molins. La direcció artística serà de Ramon Caballol, de SAC Espectacles.

Sis cavalls

Els cristians, durant la desfilada de lluïment, tindran alguns elements molt cridaners, com el cofre del tresor del Comte Armengol, l'espasa del capità,  o un espectacle equí, amb un cavall batidor que farà peripècies que aquí no es veuen gaire sovint... i els moros portaran ballarines i els trabucaires dels trons que faran espectacle també sorollós i de foc. També tindran cavalls els del bàndol moro. En total n'hi haurà sis.

Pressupost de 75 a 80.000 euros

I ja sigui cavalls i els que els cuiden, les ballarines, els bastoners, els músics... tot això puja diners.. per no parlar dels vestits, que cada any es lloguen. Segons el president de l'Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, Josep Lluís Gàzquez, serien uns 100 euros per vestit multiplicat pels 300 membres de l'associació que se'ls posen per al dia de la festa. Aquests se'l paguen ells, a més de contribuir, com a socis, a finançar la festa. Enguany, ha afegit, el pressupost és d'entre 75.000 i 80.000 euros i s'ha queixat que la Paeria reduís al seu dia un 30% la seva aportació i encara no l'hagi recuperada "mentre que l'IPC sí que es renova cada any", ha dit. A més, de la Paeria, Diputació i Generalitat també donen ajuts per a la festa. Per l'any vinent, intentaran que les ballarines siguin de Lleida (amb convenis amb les escoles de dansa de la ciutat) i no descarten obrir un crowfunding perquè, qui vulgui, hi pugui posar diners per fer que la festa sigui encara més lluïda.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00