Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Vero Cendoya: "Una cicatriu pot ser sexy"

La coreògrafa estrena al Mercat de les Flors 'KEBO (Mapa de la pell d'un cos)'

ENTREVISTA. Vero Cendoya

ENTREVISTA. Vero Cendoya

16:55

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716639406540/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Cicatrius d'operacions o accidents, taques de naixement, arrugues... les marques que el pas del temps deixa en el nostre cos inspiren l'últim projecte de la companyia de dansa-teatre de la coreògrafa Vero Cendoya. 'KEBO (Mapa de la pell d'un cos)' és el segon espectacle de la trilogia dedicada a les cicatrius que s'ha estrenat al Mercat de les Flors de Barcelona amb un equip de ballarins-intèrprets amb capacitats diverses. Fa temps que Cendoya va obrir la porta a persones amb síndrome de Down com la Carla Ramos de 19 anys i en Jem Prenafeta de 15, que balla a la formació des que era un nen, i en tenia 7. La directora els escull no per la difèrencia, sinó pel seu talent.

Cicatrius

L'espectacle d'aire japonès agafa el títol del pinzell kebo que s'utiliza per fer Kintsugi, l'art nipó d'enganxar amb or els fragments d'una peça de porcellana trencada. Una activitat artística que Vero Cendoya sent propera perquè, a més de ballarina i coreògrafa, és pintora i il·lustradora. La porcellana reconstruïda reté la memòria de la trencadissa en les línies finíssimes que recorden a les cicatrius. "Mira que sóc aprensiva, però hi ha cicatrius que les veig boniques, sobretot perquè tenen històries al darrere de superació, de molta lluita. Obviar-les em fa ràbia", diu en una entrevista al 'Tot és comèdia'

Ballar diferent

En un moment de l'obra, els ballarins es posen en línia a davant de l'escenari i expliquen al públic les seves pròpies cicatrius. Per exemple, la ballarina Luciana Croatto explica l'accident de cotxe que va tenir fa 15 anys, i que la va obligar a retirar-se del ballet d'elit: "No pot actuar amb companyies de repertori de dansa clàssica perquè no pot aguantar el braç en alt, però ha trobat la seva manera de ballar diferent", diu Cendoya. Caigudes de bicicleta o topades jugant a futbol son altres "accidents" que han patit altres intèrprets de la formació.

La partida

El director de La Calòrica, Israel Solà, és coautor de la dramatúrgia de 'KEBO (Mapa de la pell d'un cos)', l'últim espectacle de la companyia coneguda sobretot per l'obra 'La partida'. Vero Cendoya porta gairebé una dècada mostrant aquesta fusió entre dansa i futbol a països d'arreu del món. "Pel desè aniversari volem donar-li la volta, ara que les dones estan en el top del futbol. L'equip de futbolistes seria femení i els nois serien els ballarins. Haurem de canviar tota la dramatúrgia perquè els problemes que tenim avui no son els mateixos que fa 10 anys, però la idea és fer-ho amb el suport d'algun festival potent".

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00