Sociedad

De "risc extrem" a "risc alt"

Les pluges de primavera suavitzen l'inici de la campanya d'estiu però preocupen les Gavarres i l'Alta Garrotxa, on s'hi acumulen molts arbres morts

Els responsables dels diferents cossos que intervenen en l'extició d'incendis acompanyats de la delegada de la Generalitat a les comarques de Girona.

Els responsables dels diferents cossos que intervenen en l'extició d'incendis acompanyats de la delegada de la Generalitat a les comarques de Girona. / Berta Artigas Fontàs

Girona

Les pluges d’aquesta primavera han permès passar d’un estiu que es preveia de "risc extrem" a un estiu "normal"; és a dir, amb un "risc alt", sobretot quan hi hagi onades de calor o vent. Així ho ha constatat els màxim responsable del cos de Bombers a Girona, Jordi Martín, que ha presentat la campanya forestal 2024 en companyia del màxim responsable dels Agents Rurals i de les ADF.

Malgrat això, els Bombers el preocupa que a les zones on hi sol haver foc amb més freqüència, se n'hi sumen ara altres que són menys habituals com la Garrotxa i el límit cap al Ripollès o el Pla de l'Estany. En aquests boscos, la sequera hi ha matat molts arbres, una circumstància que també es dona a les Gavarres i que pot ser el combustible per un gran foc.

A part del personal d'extinció d'incendis habitual -funcionari i voluntari- disponible durant tot l’any -557 funcionaris i 168 voluntaris a la Regió d'Emergències de Girona-, aquest estiu hi haurà un reforç de 102 persones a la demarcació. La majoria, 90, són Ajudants d'Ofici Forestal (AOF) i també s'incrementa la plantilla de conductors amb 6 persones més.

Treballaran en dies alterns en guàrdies de 9,5 hores (entre les 11 del matí i les 20.30h). Excepcionalment, el dia de la revetlla de Sant Joan, la prestació del servei s’allargarà fins a les 01h del dia 24 per garantir la cobertura en horari de màxim risc d’incendi forestal, coincidint amb l’encesa de fogueres arreu del país.

Incendis a la baixa

Després d'anys a l'alça, el nombre d'incendis forestals ha baixat entre 1 de gener i 31 de maig. En el que portem d'any se n'han registrat 277 mentre que l'any passat per aquestes mateixes dates eren 382 i el 2022 van ser 319 mentre que l'any de la pandèmia i el confinament, el 2020, van ser només 126.

Si ens fixem en exercicis naturals, l'any passat es va tancar amb 732 hectàrees cremades, la majoria a Portbou, i feia 10 anys que no s'arribava a aquestes xifres.

En el que portem d'any, la majoria d'incendis forestals s'han declarat a l'Alt Empordà (86) seguit de La Selva (59), el Baix Empordà (50) i el Gironès (43).

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00