Sociedad

“Dia històric pels gegants de l’Arboç”

El CMQ de Reus radiografia els gegants vells del municipi per determinar si són els més antics de Catalunya. l'alcalde, Joan Sans, assegura que hi haurà un abans i un després

Procés de radiografia dels gegants / Gal·la Benet

Reus

Els gegants de l’Arboç són els més antics de Catalunya? Això és el que intenta esbrinar un estudi en profunditat que ha començat avui a través d’una radiografia de raigs X als gegants i que finalitzarà al novembre, moment en el que es presentaran les figures restaurades i el resultat del mostreig obtingut.

La radiografia, que ha realitzat el Centre Mèdic Quirúrgic de Reus CMQ, s’ha fet per parts, donat el gran tamany dels caps; les fotografies, on de seguida s’hi han pogut detectar irregularitats del pas dels anys, s’ajuntaran per a poder-les analitzar. Les figures patrimonials, protegides per la Generalitat de Catalunya, no es poden obrir en canal sinó que cal esbrinar què hi ha al seu interior. Caldrà analitzar la fusta i les capes de policromia, per saber si els gegants daten de finals del segle XVII. És per tot això que l’Alcalde de l’Arboç Joan Sans ha declarat que “pot ser un dia històric”.

Les figures, que estan documentades del 1827, van ser declarades elements festius patrimonials d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 2009, però mai abans s’havien estudiat morfològicament. Ara el projecte està en mans del taller Avall de Reus, especialistes en la conservació d’aquest tipus d’elements, que estudiaran en profunditat les figures. Tant l’estudi com la restauració ha tingut un cost de pràcticament 16.000 euros, que ha aportat l’Ajuntament de l’Arboç juntament amb la Generalitat, que n’ha subvencionat el 55%.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00