Sociedad

Els pescadors del Cap de Creus s'organitzen per millorar la venda del peix

Han creat una Organització de Productors Pesquers (OPP), entitat complementària a la confraria que els permet cooperar

Un dels pescadors que formaran part de l'OPP del Cap de Creus.

Un dels pescadors que formaran part de l'OPP del Cap de Creus. / Jordi Salinas

Girona

Els pescadors de cap de Creus han creat la segona Organització de Productors Pesquers (OPP) de les comarques de Girona, on fins ara només hi havia la de Palamós. Està formada per 40 embarcacions d'arrossegament i d'arts menors de Roses, Port de la Selva i Llançà i implica a 120 persones entre armadors i mariners.

Les OPP són complementàries a les confraries i serveixen per cooperar a petita escala en la gestió dels caladors amb l'objectiu d'anar cap a una pesca més racional i sostenible però que també proporcioni uns majors ingressos.

Segons dades facilitades per la Generalitat, l'OPP del Cap de Creus comercialitza 156 espècies i té una producció mitjana d'un milió de quilos a l'any de peix que, en una primera venda, generen uns ingressos de 9'4 milions d'euros. Les espècies més representatives que pesquen aquestes embarcacions són el lluç, el sorell, la maire, el moll de roca, la gamba rosada i l’escamarlà.

El Fons Europeu Marítim, de Pesca i Aqüicultura (FEMPA) té una línia d'ajuts per crear aquestes Organitzacions de Productors Pesquers i també per afrontar els plans de producció i comercialització. L'import màxim per a la creació serà l'equivalent a l'1% del valor mitjà de la seva pesca amb un màxim de 100.000 euros mentre que per a l'elaboració dels plans de producció i comercialització és del 12% del valor mitjà de la producció dels associats durant els tres anys anteriors a la creació d'aquests plans.

Palamós, un precedent

L'OPP de Palamós va ser la primera de les comarques de Girona i la formen 38 embarcacions que representen a 117 socis entre armadors i mariners. Amb una mitjana de més de 660.000 quilos a l'any i un volum de venda que supera els 7 milions d'euros els tres últims anys, les espècies més importants que comercialitza són la gamba vermella i la blanca, el lluç i el sonso i l'escamarlà.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00