Sociedad

Recuperen una ruta per on passaven els maquis entre el Vallespir i Osona

L'associació Amical Antics Guerrillers de Catalunya ha pogut documentar els camins a partir de textos històrics

Maquis al Pirineu català

Maquis al Pirineu català / Cedida per l'Associació Amical Antics Guerrillers de Catalunya

Girona

L'associació Amical Antics Guerrillers de Catalunya ha recuperat els camins entre Vallespir i Osona, per on passaven els maquis durant el franquisme. Es tracta d'una ruta de 75 quilòmetres que comença a Prats de Molló, a la Catalunya del Nord i s'allarga fins al Santuari de Bellmunt, a Vidrà, a Osona passant per Molló, Camprodon i Sant Pau de Segúries. En total, unes vint-i-tres hores de caminada, dividides en quatre etapes que els maquis, grups armats, recorrien després de la Guerra Civil per oposar-se al règim franquista. Des del 2021 que l'associació està treballant per documentar aquests senders a partir de textos històrics. "El descobriment que molts dels guies de maquis van relatar les seves experiències en cròniques ens va motivar a fer una investigació, caminar per aquests camins i sobretot a explicar-los" apunta Raül Valls, el seu president. També assegura que els maquis eren un moviment organitzat, amb molta logística i amb una intenció política: fer caure el règim franquista. Finalment, no van tenir èxit "per l'abandonament internacional". Durant la presentació, també han reivindicat el paper de les cases de suport i de les persones que les habitaven, majoritàriament dones, que ajudaven als maquis "jugant-se la vida".

Amb l'ajuda de la Diputació de Girona i del Museu de l'Exili de la Jonquera han pogut editar el mapa i està previst que s'instal·lin plafons informatius sobre aquesta ruta a tres municipis: a Sant Joan de les Abadesses, Vallfogona del Ripollès i Vidrà.

Per la seva banda, Miquel Aguirre, director del Museu de l'Exili (MUME), apunta que aquesta ruta és una "activitat estratègica" per l'equipament. "El museu no només són les parets de l'edifici, sinó també els espais de memòria vinculats" explica. En aquest sentit, assegura que això els ajudarà a "ampliar el seu discurs i a posicionar-lo sobre el terreny". El MUME oferirà trams d'aquesta ruta com a proposta per instituts o pel públic adult.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00