Sociedad

Les dessaladores mòbils de la Costa Brava no estaran a punt quan estava previst

Les primeres, havien d'entrar en funcionament a principis de juliol a l'ETAP d'Empuriabrava

La dessalinitzadora tracta una part de l'aigua que surt de l'aqüífer. / Imatge: ACN

Girona

Durant el mes d'abril, el govern de la Generalitat, conjuntament amb el Consorci d'Aigües de la Costa Brava, van anunciar que s'instal·larien 12 dessaladores mòbils a la Costa Brava. Les quatre primeres havien d'estar en funcionament a l'estació de tractaments d'aigua potable d'Empuriabrava el mes de juny, però a hores d'ara, només s'ha acordat quin espai ocuparan aquestes màquines. Serà just al costat del parc del Trabuc, on actualment hi ha un aparcament de cotxes.

Fonts properes al departament d'Acció Climàtica asseguren que ja han fet tots els tràmits que li corresponien, i que ara la pilota està sobre la teulada el Consorci d'Aigües de la Costa Brava, l'ens encarregat de la gestió del servei d'aigua a bona part del litoral gironí. Des del consorci apunten que tot està en procés, que s'estan fabricant les dessaladores i també s'estan fent els tràmits administratius per instal·lar-les, però admeten que van més tard del previst, i calculen que estiguin en funcionament "a finals de juliol".

Els ajuntaments afectats, com el de Castelló d'Empúries, no creuen que les dessaladores estiguin en funcionament fins al setembre, tenint en compte que als municipis de costa no es poden fer obres durant el mes d'agost. Malgrat això, confien passar un bon estiu, gràcies a les pluges del mes de maig.

Tot plegat mentre aquesta zona de l'Alt Empordà continua en situació d'emergència per sequera. Les restriccions afecten els 12 municipis que depenen del pantà de Darnius-Boadella, que està al 22% de la seva capacitat. Una situació, que s'agreuja ara que ha començat la temporada turística estival i la població d'aquests municipis, sovint, es multiplica.

12 dessaladores a la Costa Brava

En total, el Govern de la Generalitat i el Consorci d'aigües de la Costa Brava Girona van anunciar la instal·lació de 12 dessalinitzadores mòbils: 4 ubicades a l'ETAP d'Empuriabrava, 4 al passeig marítim del mateix municipi i 4 a Roses. El destí de l’aigua produïda a les dessalinitzadores de Roses, segons va anunciar el conseller Mascort, serà el mateix municipi, a través d’una connexió amb la xarxa de distribució, mentre que la resta de dessalinitzadores donaran servei als municipis que s’abasteixen de l’ETAP Empuriabrava: Cadaqués, Llançà, Roses, Castelló d’Empúries -que inclou Empuriabrava-, Mancomunitat de Pau, Palau Saverdera, Vilajuïga, Garriguella, Pedret i Marzà, El Port de la Selva i Selva de Mar.

Les 12 dessalinitzadores mòbils tenen un cost aproximat de 10 milions d'euros i es preveu que cadascuna d'elles, produeixi 1.000 m³ al dia, una producció que cobrirà aproximadament el 35% de la demanda d'aigua de la zona d'abastament de la Costa Brava Nord.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00