La DO Empordà preveu una caiguda de producció d'entre el 15 i el 20%
La sequera, el mildiu i els atacs de senglar i cabirol
Girona
Els elaboradors de vi de la Denominació d'Origen Empordà preveuen una caiguda de la producció a causa dels efectes de la sequera, les malalties i el senglar, però diuen que el raïm serà de bona qualitat. Tot i que és difícil saber el volum total de raïm que colliran, calculen que la producció de vi habitual -uns 60.000 hectolitres- es tornarà a reduir entre un 15 i un 20%.
El president de la Comissió Tècnica de la DO, Pere Albó, ha citat els tres motius que, al seu entendre, expliquen aquest descens: la sequera acumulada, no només la d'aquest any; el míldiu, una malaltia que està afectant especialment les vinyes ecològiques i que s'ha vist beneficiat per les pluges dels mesos de maig i juny i els senglars i els cabirols. Algunes finques ho notaran més que altres.
Albó ha dit que "quan no és un all, és una ceba" i espera que l'esforç "per entrar raïm al celler" que fan els elaboradors es valori quan s'obri "una empolla d'Empordà". Ara només esperen que, durant la verema, no pedregui. La recollida del raïm empordanès ha començat aquests dies amb els moscatells de gra petit i alguna varietat blanca i negra mentre que el gruix principal -garnatxes i carinyenes- es veremarà a partir de setembre i octubre.
Per saber el moment idoni en què s'ha de collir el fruit de la vinya, el Consell Regulador de la DO Empordà ha posat en marxa l’Observatori de Maduració. Tècnics de la DO faran anàlisis setmanals de finques representatives i compartiran els informes amb la resta de viticultors.