Sociedad

Centenars d'alumnes encara no han pogut fer classe de llatí o d'informàtica

Instituts del Barcelonès i del Baix Llobregat fa setmanes que esperen que Educació els enviï substituts per cobrir baixes però no els troben

Falten professors de Llatí i Informàtica

Falten professors de Llatí i Informàtica

01:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1728553763878/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Centenars d'alumnes de secundària, Batxillerat i Formació professional porten des de principi de curs sense poder fer classe d'assignatures com ara Llatí, Grec, Informàtica o Sistemes i aplicacions informàtiques per falta de professors. En la majoria dels casos, els docents encarregats de fer aquestes matèries van tramitar la baixa per motius mèdics a primers de setembre o van demanar una reducció de jornada per motius familiars i el departament encara no ha trobat un substitut que pugui cobrir el seu lloc.

Si altres cursos, aquesta manca de professors es concentrava en especialitats com català o matemàtiques, aquest setembre el repte ha estat trobar especialistes de Cultura Clàssica - que són els que fan les classes de Llatí i Grec-, Informàtica, Sistemes i Aplicacions Informàtiques i altres que imparteixen assignatures d'algunes famílies d'FP, com la d'arts gràfiques, Sistemes electrònics i Fusteria.

Ningú s'atreveix a fer Llatí

A una desena d'instituts els alumnes de Batxillerat no han fet pràcticament cap classe de llatí des que va començar el curs, malgrat que és una assignatura obligatòria a les PAU pels estudiants que han triat la branca humanística. És el cas de l'Institut Miquel Martí i Pol de Cornellà on, segons consta en l'aplicatiu d'adjudicacions del departament d'Educació, estan pendents de rebre un substitut des de mitjans de setembre. La primera adjudicació que va quedar deserta és del 25 de setembre. Després la plaça s'ha intentat adjudicar sense èxit 7 vegades més.

El centre ha fet una consulta als serveis territorials per saber si acceptarien que els alumnes afectats es matriculin temporalment a l'Institut Obert de Catalunya mentre esperen que els arribi un substitut, però encara no tenen resposta. A un altre institut, van fer la mateixa consulta fa uns dies perquè tenen descoberta tant la classe de llatí com la de grec a primer i a segon de Batxillerat. Però la resposta del Departament, via Inspecció, ha estat que no és possible perquè ja s'ha exhaurit el termini de matrícula i no es podia fer una excepció. L'institut ha tornat a insistir en la seva petició, però de moment ja ha demanat als alumnes que feien l'assignatura de Grec com a optativa que s'incorporin a alguna altra classe, d'altra matèria, per assegurar que faran totes els crèdits lectius que necessiten per graduar en batxillerat.

Ara aquests alumnes, de la branca d'humanitats, han de triar entre fer Física, Fonaments de l'empresa o ODS. Pel que fa al llatí, el centre ha decidit que, provisionalment, un altre docent no especialista treballarà amb els alumnes de segon de Batxillerat la part de cultura i civilització llatina inclosa al currículum, a l'espera que arribi un substitut o es reincorpori el professor titular, per abordar la part de gramàtica i traducció de textos, que és bàsica en l'examen de selectivitat.

Vacants sense cobrir també a Informàtica

En el cas d'informàtica hi ha una altra desena d'Instituts, entre els quals hi ha el Pineda de Gavà, el Gabriela Mistral de Sant Vicenç dels Horts o Les Salines del Prat de Llobregat on els falten especialistes en informàtica des de principi de curs. En el cas d'aquest darrer centre, també tenen descobertes dues places i mitja més - les mitges places s'acostumen a generar quan un docent agafa una reducció de jornada- a l'especialitat de Sistemes i Aplicacions Informàtiques que fan classe a FP.

També està en aquesta llista l'Institut Pedralbes de Barcelona, que fins fa una setmana tenia dos forats al departament d'informàtica. La setmana passada es va incorporar un especialista en Ciberseguretat, que ha agafat un grup de 60 alumnes de grau superior que fins ara no havien pogut treballar aquest mòdul, però encara els queden desatesos un centenar d'alumnes de segon curs de grau mitjà.

La cap d'estudis d'FP del centre, Iriana Bonet es queixa que el Departament no sigui més àgil a l'hora de definir aquestes places com de difícil cobertura ni a l'hora de valorar els candidats que poden proposar els centres. Explica que en el seu cas, el curs passat van estar uns quants mesos sense tenir la plantilla necessària i que en previsió, va fer molta feina, "anant a les universitats i a les empreses" per trobar persones que temporalment estiguessin disposades a fer classe. "L'estiu passat i l'anterior vaig fer proves de capacitació a uns quants candidats per tenir feina avançada, per si els necessitava. He passat noms concrets al Departament, però el protocol fa que tot el procediment s'allargui". "Em fa ràbia perquè les dues baixes que he tingut des de principi de curs jo les podria haver cobert des del primer dia".

Educació determina que abans d'etiquetar una plaça com de difícil cobertura s'han de fer almenys dos nomenaments en què cap candidat de la bossa de substituts sigui adjudicat. A partir d'aquí, s'obre la possibilitat que qualsevol docent d’aquella especialitat de qualsevol Servei Territorial pugui optar a la plaça. També s'obre la possibilitat de contractar especialistes que no estiguin a la bossa, sempre que compleixin els requisits de formació per impartir la matèria. Però tot plegat són dies i dies de tramitacions burocràtiques en què els alumnes no tenen ningú que els imparteixi la matèria.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00