El BalcóEl Balcó
Sociedad

Ciència rural: Investigar sobre el càncer des d'un poble de 400 habitants

La bioinformàtica, Rebeca Sanz Pamplona, ha canviat 20 anys a Barcelona per tornar al seu poble de Terol, des d'on analitza "la casa de les cèl·lules canceroses"

Ciència rural: Investigar sobre el càncer des d'un poble de 400 habitants

Ciència rural: Investigar sobre el càncer des d'un poble de 400 habitants

16:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1729878613175/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Es pot treballar en investigacions punteres i viure en un poble de 400 habitants? A priori sembla que no, que es necessita la gran ciutat, universitats prestigioses i laboratoris preparats amb tot el material existent. La resposta és que no, i la bioinformàtica i biòloga, Rebeca Sanz Pamplona, ho ha demostrat.

La seva feina consisteix a investigar el "microentorn del tumor", una feina molt important, ha destacat el científic de 'El Balcó', Salvador Macip, ja que és el lloc on "viuen" les cèl·lules canceroses: "Hem de matar les cèl·lules, però també la casa on viuen". La Rebeca treballa amb equips nacionals, de Barcelona i Madrid, i també internacionals, d'Estats Units i de tota Europa. Però ho fa des del poble que la va veure créixer, Urrea de Gaén, de només 477 habitants.

Per què tornar?

La Rebeca va néixer i créixer a Urrea de Gaén, va ser als 18 anys que va anar a estudiar la carrera a Barcelona i s'hi va quedar a fer doctorat i recerca. La decisió de tornar al poble va ser una "barreja de diversos factors". El principal: la maternitat. La Rebeca volia criar els seus fills "en un ambient rural", però "sense deixar la ciència", una feina que l'apassiona.

La pandèmia va ser el punt d'inflexió que li va fer adonar-se que podia tenir tot allò que volia. Després de dos mesos treballant des de lluny, va veure que podia gestionar el grup de recerca i seguir les seves investigacions online: "Vaig pensar, per què no?".

En Salvador Macip ha celebrat que es pugui fer recerca des d'un poble tan petit. Ell mateix té laboratoris a Anglaterra i Barcelona i els dirigeix independentment d'on estigui, normalment a Leicester: "Ha de ser així, tenir punts de recerca a quatre grans ciutats no ajuda". Catalunya, per exemple, ha deslocalitzat molt la ciència i, això, "és el futur".

El dia a dia d'una científica rural

La vida al poble li ha aportat a la Rebeca un extra de conciliació. Tot i que quan es treballa en investigació "res és idíl·lic", la vida rural li posa tot més fàcil. En el seu dia a dia la Rebeca analitza milers de gens per intentar esbrinar quins mecanismes té cada tumor. Això serveix per classificar els pacients i saber quins fàrmacs els aniran bé per la malaltia.

Aquesta és la "base de la medicina personalitzada", ha detallat Macip, una disciplina "essencial" per poder tractar de manera individualitzada a cada pacient i poder arribar més fàcilment a una solució.

La Rebeca ara és la científica del poble, que surt als mitjans i és una referent per la ciència a distància. Però pels seus veïns, sempre serà aquella nena que va marxar a Barcelona, però que ha volgut tornar a casa.

El Balcó

'El Balcó' és el programa que s'emet cada tarda de 19.00 a 21.00 a SER Catalunya, presentat per l'Anna Puigboltas. Cada dia s'expliquen temes d'actualitat en profunditat o històries curioses que criden l'atenció. També hi ha espai pel debat i la conversa en profunditat, per les entrevistes a personatges rellevants i per les anàlisis concises. A més a més, cada tarda, sona la música que tria Joan Bofill i que s'ha d'escoltar aquell dia per un motiu concret.

Hi participen col·laboradors com Llucia Ramis, Clara Blanchar, Nemrod Carrasco, Lluís Nacenta o Joan Burdeus que conversen cada dilluns sobre temes de tota mena. Els dilluns també hi ha espai per 'Nàufrags digitals', amb Iago Moreno, o els llibres de la Susanna.

Els dimarts analitzem les pantalles, amb la periodista Mònica Planas, o el de la ciberseguretat, amb Selva Orejón. També escolem tranquil·lament la veu de Josep Ramoneda, que cada setmana entrevista alguna personalitat destacada. I 'Els Otero' amb Miqui i Malcolm Otero, recordant i reflexionant. Dimecres és el dia d'Antoni Bassas, que s'asseu a l'estudi de SER Catalunya amb un tema per posar sobre la taula. Però també hi ha espai per l'egiptòloga Irene Cordón, que ens porta dos mil anys enrere per veure que, el que fem ara, els antics ja ho feien o 'Art i Sexe', amb Raquel Tulleuda, on a partir d'un quadre parlem de sexologia.

Dijous treuen el cap pel Balcó les Parelles de Fet, dues persones que es troben inesperadament i que plantegen un tema que les preocupa. La parella varia cada setmana a partir d'una alineació molt potent: Olga Viza, Judit Mascó, Sílvia Soler, David Selvas, Ada Parellada, Anna Manso, Manel Lucas, Manuel Fuentes, Victòria Pagès, Elisenda Roca, David Fernández, David Carabén, Nausicaa Bonnín, Santi Balmes i Judith Colell. També hi ha temps per l'oasi polític del programa en què Joan Serra i Miquel Noguer analitzen les qüestions importants de la setmana.

Divendres hi ha 'Ciència i Connexions', amb Jordi Mir i Salvador Macip, que es troben, un per comentar un tema i relacionar-lo amb el pensament o la filosofia, i l'altre per repassar les novetats científiques. Acabem la setmana amb els 'Plans de finde', una secció desacomplexada on en Joan Bofill, la Laura Estrada i en Jordi Manau recomanen què fer aquest cap de setmana.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00