El metro de Barcelona celebrarà el seu centenari obrint les estacions fantasma i amb una mostra de trens restaurats
Una exposició i un llibre recuperaran el paper de les dones en la història de la companyia
Barcelona
El metro de Barcelona celebrarà des de finals d'aquest mes i al llarg de 2025 el seu centenari. L'acte d'inici de la commemoració es farà el 30 de desembre, just el dia que es compleixen 100 anys de la inauguració del primer tram de la línia del Gran Metro de Barcelona, que llavors feia poc més de dos quilòmetres i mig i que és l'embrió de l'actual línia 3. Ni la presidenta de TMB, Laia Bonet ni el conseller delegat de l'empresa pública, Xavier Flores han volgut donar detalls de com serà aquesta festa inicial, però tindrà una connexió amb la celebració del centenari de Ràdio Barcelona que va començar les seves emissions regulars un mes i mig abans que el metro fes els seus primers recorreguts.
El programa de la celebració inclou més d'una desena d'activitats obertes al públic general que inclourà visites a zones no accessibles com ara les dues estacions fantasma de Gaudí i Correus, o a espais on normalment només accedeix el personal de TMB com ara el centre de control o a l'escala de cargol de l'estació d'Urquinaona; una exposició de trens restaurats en un espai encara per decidir o una mostra i un llibre que recuperaran la història de les dones que han treballat en el metro en aquests cent anys i que es presentarà en el primer trimestre de 2025, coincidint amb les celebracions del 8-M. També està previst un viatge immersiu amb realitat virtual a l'Espai Mercè Sala o una cursa nocturna de 5 quilòmetres per un tram de vies.
Mostra de trens recuperats
Els amants del transport públic no podran circular en combois antics, però sí que podran veure'ls i pujar a l'interior de les cabines o a les zones de passatge. El darrer trimestre de 2025 es farà una exposició de trens de les sèries 100, 300, 400, 1100 i 3000 als que s'ha fet un procés de restauració que inclou neteja interior i exterior, reparació d'elements malmesos o instal·lació d'il·luminació a l'interior. Tots els trens es vinilaràn amb els colors que tenien quan prestaven servei comercial. "Els trens històrics no estan en disposició de circular per molts motius, de seguretat ferroviària i l'evolució del sistema de senyalització", ha explicat Xavier Flores. Preguntats sobre si aquesta exposició era un primer pas pel futur museu del transport públic català, Laia Bonet ha assegurat que és una iniciativa que està "viva" però que va més enllà de TMB perquè altres administracions també haurien d'implicar-se.
Aquesta no serà l'única exposició per commemorar el primer segle de vida del metro. La Generalitat organitzarà al Palau Robert una mostra sobre la seva història i sobre com la seva expansió ha ajudat a configurar l'actual ciutat i la seva àrea metropolitana.
TMB ha previst també dues activitats que posaran a prova l'estat de forma dels usuaris: una cronoescalada a l'estació de metro El Coll/ La Teixonera, que és la més profunda de la xarxa amb 74 metres de fondària i una cursa nocturna que se celebrarà al llarg de 5 quilòmetres de túnels i que servirà per captar fons per la investigació sobre l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). "Estem buscant un tram perquè no tingui balast i sigui més fàcil córrer sense risc d'ensopegar amb les vies", ha afirmat Flores, que ha apuntat que el més probable és que aquesta cursa es faci en una nit d'un dia entre setmana.
L'ONCE dedicarà un cupó a un centenari que també esquitxarà altres festes populars de la ciutat com la cavalcada de reis o el piromusical de la Mercé.
Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...