Menys parades, més productes locals i un reforç de la figura de l'“assentador”: punts destacats de la nova ordenança per a mercats que està preparant l’Ajuntament de Girona
Aprofitant que les llicències de les parades caduquen a l’octubre, el consistori ha impulsat l’actualització d’aquesta normativa

Mercat de la Devesa / Ajuntament de Girona

La nova ordenança per a la venda no sedentària que està preparant l'Ajuntament de Girona inclou una reducció de fins al 25% de les parades, mesures per garantir la seguretat alimentària i un reforç de la figura de "l'assentador", que és la persona encarregada de controlar i coordinar el mercat. La nova normativa, que l'equip de govern portarà a ple el mes d'abril, regularà els mercats de la Devesa (dimarts i dissabte) i el de Santa Eugènia.
Aquesta ordenança s'adapta a la nova normativa de comerç de la Generalitat i s'actualitza quan falta poc perquè caduquin les llicències de les parades (el 7 d'octubre), malgrat tractar-se de dos procediments diferents.
Una de les principals novetats serà la reducció de parades. El mercat de la Devesa del dimarts passarà de les 120 parades a 90, i el del dissabte de 180 a 150. "Volem que tots els gironins se sentin cridats a anar a la Devesa", ha afirmat Gemma Geis, tinent d'alcalde i regidora de Promoció Econòmica, destacant que la nova normativa busca garantir "un mercat de qualitat, amb una bona gestió, bon ordre i que compleixi la seva funció social".
Actualment, el mercat es troba amb irregularitats com parades que no obren cada dia o que tenen taulells diferents. En aquest sentit, la nova ordenança estableix que les parades podran tenir com a màxim 8 metres o de 12 si són amb vehicle.
Mesures per protegir la Devesa
A més, el consistori també proposa que el 20% de les parades siguin d'alimentació, mentre que la resta es dediquin als altres sectors, com el tèxtil i la marroquineria. També es reforçarà la protecció de l'espai mediambiental de la Devesa, una reclamació històrica dels veïns.
En la nova normativa es vol reforçar la figura de l'assentador, aquelles persones que controlen i coordinen el mercat. Fins ara l'Ajuntament de Girona en tenia un, i ara s'està treballant per incorporar-ne un altre.
Pel que fa a les sancions, seguiran la legislació catalana de la Llei del Comerç. També es posaran en marxa mesures per garantir la presència de producte local i la seguretat alimentària, amb els assentadors com a responsables de garantir-ne el compliment.
Manteniment de la ubicació actual
L'Ajuntament mantindrà la ubicació actual del mercat, ja que la normativa local no permet el trasllat, però no descarta aquesta opció en un futur.
La nova ordenança s'aprovaria al ple de l'abril i després s'obrirà un termini d'al·legacions fins que quedi aprovada de forma definitiva, que preveuen que sigui d'aquí a quatre o sis mesos. Geis ha assegurat que durant aquest termini "escoltaran tots els sectors afectats".