"El ChatGpt va pronosticar 6 mesos de vida a un pacient en analitzar unes proves mèdiques abans de venir a la consulta"
Un estudi liderat per la doctora gironina Cristina Ramió valora l'impacte de l'accés immediat a la informació sanitària: un estudi analitza els efectes sobre els pacients

Entrevista a la Dra. Cristina Raimó
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Girona
La relació entre els ciutadans i la seva salut ha canviat dràsticament en els darrers anys amb l'avenç d'internet, les xarxes socials i la intel·ligència artificial. Cada cop és més comú consultar resultats mèdics a través d'aplicacions com La Meva Salut abans de parlar amb un facultatiu. Per analitzar com afecta aquesta nova realitat als pacients, la doctora Cristina Ramió, metgessa adjunta del Servei d'Urgències de l'Hospital Trueta, lidera un estudi amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) titulat "L'Impacte de la Informació Sanitaria a través d'una App".
Segons la doctora Ramió, l'accés directe als resultats mèdics ha transformat la dinàmica entre pacients i metges. "No es tracta tant d'un autodiagnòstic, sinó de tenir la informació abans de la visita. Això no sempre implica que el pacient pugui interpretar-la correctament", explica. Actualment, es calcula que entre el 15% i el 30% dels pacients accedeixen electrònicament a la seva història clínica, i la tendència és a l'alça.
L'estudi vol determinar com afecta aquest accés a la informació en funció de l'edat i la patologia dels pacients. "No és el mateix gestionar una diabetis que rebre un diagnòstic oncològic", afirma la doctora Ramió. Alguns pacients ho perceben com una eina d'empoderament, mentre que altres poden experimentar ansietat en veure els resultats sense una explicació professional immediata.
Un cas recent il·lustra aquest fenomen: un pacient va introduir els seus resultats mèdics a un sistema d'intel·ligència artificial com ChatGPT abans de visitar l'oncòleg. El sistema li va generar un diagnòstic i un pronòstic, fent-li creure que li quedaven sis mesos de vida. Aquest episodi va generar un estat d'angoixa que l'equip mèdic va haver de gestionar, explicant-li amb detall el seu cas real.
Davant d'aquestes situacions, els professionals sanitaris es pregunten si caldria moderar l'accés immediat a certes informacions sensibles. "No es tracta de restringir l'accés, sinó de garantir que el pacient pugui entendre correctament la informació i compti amb suport mèdic adequat", conclou la doctora Ramió.
L'estudi continua recollint dades mitjançant una enquesta oberta a majors de 16 anys, accessible per a tota la població catalana. Actualment, ja s'han rebut més de 2.500 respostes, però l'objectiu és arribar a un volum més representatiu de la població. Els resultats finals podrien ajudar a definir estratègies per millorar la comunicació entre pacients i metges en l'era digital.
Enllaç amb l'enquesta: https://uocuniwide.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_cGU0s1qG6YFNltk