Almudena Cid: “Les esportistes retirades perdurem en el temps i en les diverses generacions”
Al 'Què t'hi jugues!' entrevistem a l’exgimnasta rítmica professional, setena esportista femenina més admirada del país, segons el primer ‘Baròmetre d’Ídoles de l’Esport Espanyol’

Almudena Cid: “Les esportistes retirades perdurem en el temps i en les diverses generacions”
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Barcelona
Almudena Cid és exgimnasta rítmica, retirada des de fa 16 anys. La vitoriana acumula a l’esquena quatre participacions en Jocs Olímpics i ha estat campiona d’Espanya fins a vuit vegades. Per a molts, tot i estar retirada, encara és una referent i així es demostra a l’estudi. Segons el ‘Baròmetre d’Ídoles de l’Esport Espanyol’, presentat a la seu de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Almudena Cid és la setena esportista espanyola més admirada per la població. Al ‘Què t’hi Jugues!’ entrevistem a l’exgimnasta rítmica, Almudena Cid.
El baròmetre realitzat per l’Associació de l’Esport Espanyol, Sportnet4Women, BRT United i Punto de Fuga, entre altres col·laboradors, exposa l’increment de l’esport femení. El 2023, el seguiment de l’esport femení era d’un 39%. Al 2025, ha incrementat fins al 43%. El futbol femení és l’esport amb més seguiment (76%), seguit dels Jocs Olímpics (56%), el tenis (30%) i el bàsquet (24%). Tanmateix, el seguiment de l’esport femení augmenta a les xarxes socials (35% el 2025, respecte del 28% el 2023).
Carolina Marín, Mireia Belmonte i Ana Peleteiro encapçalen el rànquing
Almudena Cid és la setena esportista espanyola més admirada per la població. “Ha estat sorprenent perquè fa 16 anys que em vaig retirar”, afirma l’exgimnasta rítmica. De fet, l’estudi reflecteix que el 40%, de les 20 esportistes que conformen el rànquing d’esportistes femenines més admirades del país, estan retirades. “Això demostra que perdurem en el temps i en les diverses generacions”, afegeix Almudena Cid.
Per davant, però, Almudena Cid té a altres esportistes: Aitana Bonmatí (6ª), Arantxa Sánchez (5ª), Alexia Putellas (4ª), Ana Peleteiro (3ª), Mireia Belmonte (2ª) i lidera el rànquing Carolina Marín. L’estudi divideix el rang d’admiració en quatre generacions: Z, Y, X i Boomers. Carolina Marín lidera el podi en totes quatre generacions. Mireia Belmonte és segona en totes les generacions excepte en la generació dels boomers, on és tercera. Per veure una bretxa generacional, tenim com a gran exemple a l’exgimnasta rítmica Almudena Cid: 19ª a la generació Z, 5ª a la generació Y, 4ª a la generació X i 6ª a la generació dels boomers. “Dono molta visibilitat a la salut mental, a obstacles del passat, al cos de la dona… Crec això provoca que les generacions em considerin una referent”, sosté.

Almudena Cid: “Vaig lluitar per tenir la meva pròpia veu”
L’actriu, presentadora i escriptora no només destaca per la seva gran carrera professional, amb quatre finals olímpiques de gimnàstica rítmica. És una referent per a moltes dones i esportistes que defensen, i han defensat, els seus drets durant les seves trajectòries professionals. “Vaig lluitar des de dins per tenir la meva pròpia veu, però m'he adonat que no ha canviat res”, apunta. En aquest sentit, l’exgimnasta declara que “actualment estic implicada en la lluita per la cotització dels esportistes, de manera altruista, juntament amb la UGT i la Fundación Blanca”.
Quatre arquetips de lideratge
El baròmetre divideix el rang d’admiració segons quatre arquetips de lideratge: Les guerres resilients (Carolina Marín, Teresa Perales o María Pérez), les veus de la igualtat (Ana Peleteiro, Jennifer Hermoso o Laia Sanz), les capitanes carismàtiques (Mireia Belmonte, Alexia Putellas o Gemma Mengual) i les ambaixadores del benestar (Almudena Cid, Ona Carbonell o Paula Badosa).
L’informe conclou amb reptes de cara al futur. Aquests són: l’abandonament de l’esport en l’adolescència, la consistència en el temps de les retransmissions de l’esport femení, la gestió de l’esport i el suport de les marques. Objectius, que en cas d'anar-se incrementant i complint, donaran visibilitat i reconeixement a les esportistes d’arreu del país.