Mercedes Milà, sobre Vargas Llosa: "No estic d'acord amb el camí que va agafar, em quedo amb els seus llibres"
El Premi Nobel de Literatura ha mort aquest diumenge als 89 anys a la seva Lima natal, la família demana intimitat i no està prevista cap cerimònia pública per desig exprés de l'autor

Mercedes Milà, sobre Vargas Llosa: "No estic d'acord amb el camí que va agafar, em quedo amb els seus llibres"
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Barcelona
Hi va coincidir diverses vegades i el que van teixir no és una "relació d'amistat" com a tal, sinó una relació "d'amistat des de l'admiració", tal com descriu la periodista Mercedes Milà en una conversa telefònica al programa Aquí Catalunya. S'ha assabentat de la mort del Premi Nobel de Literatura als 89 anys a través d'aquest programa: "deixa un llegat extraordinari", ha defensat, "sempre disposat a recórrer camins nous, tenia una capacitat creativa de gran valor". Milà el va entrevistar el 1986 a Televisió Espanyola. Trenta anys més tard ho va tornar a fer a Movistar.
Vargas Llosa va virar políticament: va passar d'admirar Fidel Castro a defensar posicions liberals de dretes. Sobre això, Milà té clar que ella es queda "amb els llibres, no amb l'actitud política". No en va parlar massa d'això últim amb ell, "no estic d'acord amb el camí que va agafar, però m'enamoro dels llibres que escriu", apunta. Creu que el va marcar molt el temps que va viure al Regne Unit.
El novel·lista Mario Vargas Llosa ha mort a la seva Lima natal (Perú), segons ha confirmat la seva família, que demana intimitat i ja avisen que no està prevista cap cerimònia pública (per desig exprés de l'autor). Vargas Llosa va ser Premi Nobel de Literatura el 2010, i amb una cinquantena de títols publicats, és un dels autors de la literatura contemporània més importants del món. Són obres seves 'La ciudad y los perros', 'La tía Julia y el escribidor' o 'La fiesta del Chivo', precisament el llibre que més va impressionar a Mercedes Milà de tot el que ha publicat.
El cop de puny que Vargas Llosa li va propinar al Gabo
Després de Barcelona, Vargas Llosa i García Márquez van continuar la seva amistat a París, encara que a la capital francesa ja van començar els frecs. El 2007, en un article que publica un amic del Gabo, s'explica l'incident del cop de puny i s'hi mostra l'única fotografia d'aquells fets que existeix, amb el Nobel colombià amb l'ull morat.
"Crec que això d'amagar el motiu darrere d'aquella agressió responia més a una voluntat literària i a mantenir viva la curiositat", diu Milà. "Va aconseguir que una cosa poc important passés a ser-ho molt". La presentadora també creu que el motiu amagat era la discussió per una dona.
Moltes mostres de condol
En les últimes hores, les xarxes s'han omplert de missatges de record i paraules de consol per amics i famílies. Pedro Sánchez ja li ha dedicat un missatge en nom del govern espanyol. "La literatura en español despide a Mario Vargas Llosa, maestro universal de la palabra. Mi agradecimiento como lector por una obra inmensa, por tantos libros clave para entender nuestro tiempo". Salvador Illa o Isabel Díaz Ayuso també han recordat la seva figura. Illa destaca que l'obra de l'autor de 'La ciudad y los perros', 'La fiesta del Chivo' o 'La tía Julia y el escribidor' estarà "sempre lligada" a Barcelona com capital del 'boom llatinoamericà' mentre l'alcalde de Madrid ha anunciat a Telemadrid que el consistori posarà el seu nom a algun espai públic de la capital.

Laura Estrada
Periodista, part de l'Aquí Catalunya i del podcast Agafa el telèfon. Acaricio gats i odio la pinya.