Paco Marco, detectiu de Método3, sobre Montoro: "Negar l'Operació Catalunya és tornar al franquisme"
L'investigador privat, coautor del llibre 'La fugida' sobre el cas de Carles Puigdemont, titlla de "vergonyós" que l'exministre d'Hisenda no hagi demanat disculpes després que el govern del PP col·loqués Villarejo a investigar catalans "només per ser catalans"

Paco Marco, detectiu de Método3, sobre Montoro: "Negar l'Operació Catalunya és tornar al franquisme"
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Barcelona
Les declaracions dels exmembres del govern Rajoy sobre l'Operació Catalunya li semblen "una vergonya" a Francisco Marco, detectiu privat de Método3: "Veure a Alícia Sánchez-Camacho histriònica, fent un discurs pro Ayuso per mantenir el seu sou i negant que hagi existit l'Operació Catalunya quan hi ha àudios d'ella dient a Villarejo els noms de qui ha d'investigar, em sembla vergonyós". Sobre la declaració de Montoro, va trobar a faltar veure l'exministre d'Interior "demanant disculpes per haver posat un grup de policies delinqüents a investigar catalans només per ser catalans", cosa que considera que en una persona tan religiosa com ell li hagués semblat "una manera justa" de dir als seus companys: "Perdoneu, ens vam equivocar".
"Ara tenim un judici pendent -el de la família Pujol-, però no podem oblidar que tot això es va obrir per trencar un govern que estava fent el PP amb Artur Mas, que ha acabat implicat en altres processos judicials", apunta. "Jo em sento espanyol, no soc independentista" puntualitza, "però lluitar contra persones per les seves idees polítiques, trencar-los vides i perseguir-los, em fa retornar al franquisme". I el que va veure a l'Operació Catalunya assegura que el fa tornar al franquisme "perquè és la negació de fets evidents".
En aquesta entrevista al programa Aquí Catalunya, Marco i la periodista de successos Mayka Navarro han presentat el seu nou llibre 'La fugida', que trasllada al lector al 8 d'agost de l'any passat, el dia de la investidura de Salvador Illa que va tenir un altre protagonista que va centrar tota l'atenció mediàtica: el retorn i "La fugida" de Carles Puigdemont. "On s'ha ficat?" va preguntar la periodista a un comandament de la Brigada Mòbil dels Mossos, que va respondre impertorbable "l'hem perdut, fa estona que no tenim ni rastre d'ell". El recorden molt bé aquell moment els dos autors, "tots els personatges que hi apareixen han rebut la nostra trucada, i els llocs han estat revisitats", explica ella.
Un dia sopant els dos, es van adonar que estaven escrivint cadascú per la seva banda un llibre sobre la fugida de Puigdemont. Va ser parlar-ho i quatre mesos després ja el tenien enllestit. "Hi ha escenes molt important que vam poder visitar i parlar amb testimonis 12 hores abans d'entregar l'esborrany", revela la periodista. El llibre es va acabar en un restaurant privat, a La Camarga, que ja no existeix com a tal, ara és el Cangrejo Loco.
"Fins el moment que el dron de Mossos emet la imatge en directe amb Puigdemont començant a caminar pel passatge de Sant Benet, nombrosos comandaments estaven convençuts que ell feia dies que dormia dins del Parlament", Navarro comenta que era una de les possibilitats que es contemplaven aleshores. Només tres persones del nucli dur de l'expresident -quatre si es compta a Gonzalo Boye- coneixien perfectament el pla de Carles Puigdemont, "era l'única manera que allò funcionés", diu Marco. "Cap responsable de Junts sabia que la veritable intenció del President era marxar".
"Al llarg del dia, sobrevolava la idea que tornaria a aparèixer al ple, però ell ja havia tocat el dos", narra Navarro. En marxa, una operació gàbia. "El més probable era que allò sortís malament", afegeix la periodista, per això Puigdemont duia al cotxe roba per 15 dies, tenia roba seva repartida en diversos pisos a Barcelona, amb l'Habeas corpus ja escrita, pisos que han pogut visitar els dos autors i que descriuen llibre (en un d'ells, Turull va dormir en una habitació de nens): "Anaven amb la idea que el pla podia fracassar".
Els Mossos tenien un pla que implicava la detenció de diferents consellers i el mateix Puigdemont, i els agents en aquell moment "no es poden plantejar a qui estan detenint, han de complir amb l'ordre judicial. A qui li hagués tocat fer-ho hagués passat als llibres de la història, potser sí, però han d'acatar l'ordre judicial", afegeix la periodista. "El cos de Mossos no va ser negligent", matisa Marco, en tot cas "els comandaments dels agents". Al llibre hi surt un dirigent que diu que aquest operatiu "no estava fet per detenir Puigdemont sinó per garantir la celebració del ple d'investidura. Si et creus això i l'entorn del president que afirma que vindrà, que se'l podrà detenir, si tu tens aquesta tranquil·litat perquè algú políticament ha dit que sí que vindrà, estàs deixant de banda el teu paper de policia, que tens una ordre del Suprem que has de complir".

Laura Estrada
Periodista, part de l'Aquí Catalunya i del podcast Agafa el telèfon. Acaricio gats i odio la pinya.