Els boscos de la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Ripollès, els més vulnerables al foc
Els Bombers alerten que els arbres morts i la vegetació que ha crescut per les pluges suposen un risc per la campanya d'aquest any que preveuen "més curta"

Entrevista a Jordi Martín, cap dels bombers a la Regió d'Emergències de Girona
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Els bombers preveuen una campanya antiincendis "més curta" després de les pluges que han permés deixar enrere la situació de sequera dels últims tres anys. Malgrat això, el cap de Bombers a la demarcació de Girona, Jordi Martí, ha assegurat en una entrevista a Ràdio Girona que "no ens podem confiar" perquè "els boscos estan en sequera estructural". Martí adverteix que tot i que els embassaments s’han recuperat, els boscos continuen patint les conseqüències de tres anys consecutius de sequera extrema. "Aquesta falta acumulada d’aigua ha provocat un 28% d’arbres morts a tot Catalunya, i Girona, per la seva densitat forestal, n’ha rebut especialment l’impacte."
A més, les pluges de primavera han generat una gran quantitat de vegetació als boscos. "Ara tenim boscos verds i vius, però si al juny no plou, tota aquesta vegetació es convertirà en combustible sec a punt per cremar."
Una nova zona de risc: el Ripollès i la Garrotxa
Tradicionalment, les zones amb més risc d’incendis forestals a Girona s’associaven a l’Empordà o el Cap de Creus, amb vegetació ja adaptada a la falta d’aigua. Ara, però, preocupen més zones com el Ripollès, l’Alta Garrotxa i el Pla de l’Estany. "Són territoris de muntanya, amb vegetació acostumada a l’abundància d’aigua. Quan aquesta escasseja, els arbres s’afebleixen, i això multiplica el risc," explica Martí. A més, són àrees amb dificultat d'accés i terrenys abruptes.
Martí explica que un tema clau és fer una bona gestió forestal. "Tenim boscos joves, densos i molt vulnerables. Necessitem més accions de prevenció".
Millores en el cos
Des de 2019, el cos de Bombers ha millorat en recursos materials i humans. "Ara tenim un 80% de la flota de vehicles renovada i hem incorporat més d’un miler de nous bombers arreu del país," detalla Martí. També destaca la millora de les condicions del col·lectiu de bombers voluntaris, que l’any passat van protagonitzar protestes per reclamar més cobertura i seguretat.
Cooperació transfronterera: més fluïdesa, però límits aeris
Un altre punt que el cap de Bombers considera essencial és la coordinació amb França. Gràcies al Pla Cooperem, la col·laboració amb els bombers del Catalunya Nord s’ha enfortit, tot i que encara hi ha limitacions: "Els mitjans aeris francesos només poden actuar amb permís exprés de Madrid. És un aspecte que volem millorar, perquè podrien ser claus en un gran incendi a l’Empordà."
Escolta l'entrevista sencera, aquí:
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Entrevista a Jordi Martín, cap dels bombers a la Regió d'Emergències de Girona