Identifiquen la pel·lícula que es va trobar a un camí de la retirada de la Vall de Camprodon
Es tracta d'un fragment de "Le judgement de Salomon", un film francès del 1912

Muntatge del frame recuperat i l'original, en bon estat / ACN

La suma de coneixements tècnics ha resolt l'enigma que s'amagava darrere d'una mini pel·lícula de fa 86 anys. La va trobar l'any passat en una zona boscosa Lluís Bassaganya, gestor de Cal Marquès de Camprodon, que porta anys recuperant objectes del Camí de la Retirada. Després de mesos d'estudi, han descobert que es tracta de 'Le judgement de Salomon' de 1912 dirigida per André Adreani i en format de Pathé Baby, el primer projector de cinema domèstic molt popular. Són 'frames' molt malmesos, però suficients per identificar l'obra, segons detallen a l'ACN Rosa Cardona i Iolanda Ribas, dues de les restauradores de la Filmoteca de Catalunya. "Ha sigut un aprenentatge molt gran de tot l'equip", afirmen, perquè no s'hi havien trobat mai.
"És una troballa excepcional perquè és un material que, seguint la lògica de la conservació, no s'hauria hagut de conservar ni un fotograma", afirma la conservadora Rosa Cardona. La clau ha estat, segons els experts, la bobina metàl·lica original que la contenia i unes temperatures i condicions constants (no es va moure en 86 anys del bosc). La bobina actualment està en estudi i conservació al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat.
El que sí que ha conclòs, en canvi, ha estat l'estabilització, conservació i digitalització de la mini pel·lícula, un material "molt fràgil" que requeria una "actuació molt ràpida". Era la primera vegada que el centre de Restauració de la Filmoteca de Catalunya afrontava una conservació d'un objecte similar en aquestes condicions i les tècniques asseguren que ha sigut "un repte". "No vam trobar referents de films desenterrats i tractats en arxius i va ser un treball en equip", detalla Cardona. Gràcies a l'assessorament de la Fundació Pathé, s'ha pogut "arribar fins al final" i identificar la bobina.
Un film molt popular
Segons detalla la restauradora Iolanda Ribas, es tracta de 'Le judgement de Salomon' (El judici de Salomó) de 1912 dirigida per André Adreani i en format de Pathé Baby. La cinta va tenir molt èxit a la seva època i es va fer una versió reduïda de 9 mm formada per 3 bobines. La que s'ha preservat correspon a la segona, de 3 minuts, que conté el moment de la substitució del nen per part de la mare, la disputa entre elles i part del judici. Està protagonitzada per Leontine Massat, en el paper de la veritable mare, i René Alexandre, en el paper de Salomó. "Amb les petites imatges que han quedat, s'ha pogut identificar, hem tingut molta sort", assegura Ribas.
Des de la Filmoteca de Catalunya també s'ha fet un vídeo on es comparen els fragments recuperats -només s'aprecien petits detalls- amb la cinta original que precisament conservaven als seus arxius i que es veu com encaixa. La digitalització del vídeo s'exposarà també a Cal Marquès de Camprodon -un espai de titularitat municipal- juntament amb la bobina original un cop finalitzi el procés de la restauració d'aquesta segona peça. Pel que fa al film original, es conservarà a la Filmoteca.
Lluís Bassaganya, el descobridor de la peça, es mostra molt satisfet del resultat: "Arribar a saber què hi havia era el gran què". En aquest sentit, posa en valor la feina que s'està fent des de les dues institucions implicades en la restauració i assegura que els permet aportar més informació d'aquell fet històric. La hipòtesi de Bassaganya és que "aquestes pel·lícules comercials s'utilitzaven per entretenir els 4.000 ferits que van arribar a Camprodon durant la Retirada". En algun moment, algú en va abandonar unes quantes en un camí i van quedar "trinxades". La casualitat, diu, va fer que "només se'n salvés una", que és la que ara s'ha pogut digitalitzar.
La presentació oficial, el 3 de juny
La Filmoteca de Catalunya ha organitzat el pròxim 3 de juny, en el marc del cicle Arxiu Viu, una xerrada on representants de les tres institucions explicaran com ha estat el procés col·laboratiu que ha permès arribar fins aquí.