Els barons del PP demanen eleccions per boicotejar la Conferència de Presidents a Barcelona i Sánchez les descarta
El president Illa, sobre l'ús del català: "És un símbol de pluralitat i entendre-ho és entendre Espanya"

Barcelona
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha demanat als presidents autonòmics que abordin els temes previstos a la Conferència de Presidents amb “honestedat, esperit constructiu i naturalesa conciliadora”.“O deixem la crispació al penjador o aquesta trobada servirà de ben poc”, ha assegurat. Després de presentar les seves propostes en habitatge i educació, ha garantit als presidents que tenia moltes ganes d’escoltar les seves impressions i plantejaments, assegurant-los que la seva “única petició” és que s’abordin els temes amb esperit constructiu.
La Conferència de Presidents, ha destacat, és un fòrum de naturalesa conciliadora i no pot prendre decisions llevat que s’obtingui el suport unànime de les comunitats i del president del Govern.
Durant la seva intervenció, Barbón ha demanat que la pròxima conferència de presidents se celebri a Astúries. Pedro Sánchez li ha agraït l’oferiment i ha animat la resta de comunitats interessades a presentar també les seves candidatures.“Hi haurà ocasió per a totes. Perquè la intenció del Govern és respectar els temps de la democràcia i celebrar les pròximes eleccions l’any 2027, quan toquen”, ha dit el president en al·lusió directa a les peticions dels dirigents del PP d’un avançament electoral.
“Sistema de finançament caducat”
López Miras ha conclòs la seva intervenció dient que “el sistema de finançament autonòmic està caducat” i que, “si el Govern no és capaç de reformar-lo, hauria de convocar eleccions”. Sánchez ha reconegut la importància d’aquest assumpte, però li ha recordat que “el sistema de finançament autonòmic va caducar ja el 2014. Aleshores governava un president del PP amb majoria absoluta i, tot i això, no va ser capaç d’actualitzar-lo. Ningú li va demanar que avancés les eleccions per això. Tampoc els barons populars. Així de difícil és arribar a un consens per dur a terme aquesta reforma. No és exclusivament una qüestió de partits”.
Sánchez: “Estem demanant a les autonomies un blindatge del parc d’habitatge públic”
Pedro Sánchez també s’ha referit a la inclusió de les llengües oficials: “És la prova d’un projecte de país que integra i que reconeix com a actiu la diversitat territorial”. “L’accés a l’habitatge és el tema central, almenys per part del Govern d’Espanya, que tractarem en aquesta conferència”, ha dit, per afegir que estan demanant a les autonomies un “blindatge del parc d’habitatge públic”.
Ayuso s’aixeca quan s’utilitzen llengües cooficials
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha abandonat la reunió de la Conferència de Presidents durant la intervenció del lehendakari, Imanol Pradales, que s’ha adreçat a la resta d’autoritats presents en aquest fòrum multilateral en euskera.
Ayuso ha mostrat les seves reticències a posar-se un auricular i fins i tot va amenaçar d’aixecar-se de l’òrgan multilateral si no li parlen en castellà, després que el Govern anunciés que per primera vegada en aquest fòrum es permetria l’ús de llengües cooficials amb l’ajuda de traductors.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, saluda a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso / Alberto Estevez

El president de la Generalitat, Salvador Illa, saluda a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso / Alberto Estevez
El Govern Basc titlla d’“intolerable falta de respecte” l’actitud de Díaz Ayuso per abandonar la Conferència per l’ús de l’euskera.
Fonts de l’Executiu autonòmic denuncien un menyspreu a l’euskera, als euskalduns i al respecte institucional, després de la sortida de la presidenta madrilenya durant la intervenció del lehendakari en la seva llengua oficial.
El president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha exigit el FLA i ajuda per a la reconstrucció. A l’entrada de la trobada ha dit que el Govern d’Espanya continua “arrossegant els peus” i no ajuda la seva comunitat.

Salvador Illa saluda al president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón / Alberto Estevez

Salvador Illa saluda al president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón / Alberto Estevez
Illa, sobre el català a la Conferència de Presidents: "És un símbol de pluralitat i entendre-ho és entendre Espanya"
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha celebrat el "pas endavant" que suposa que a la Conferència de Presidents s'hi pugui intervenir en català. "És un símbol, un gest i una expressió de la pluralitat i la realitat del país. Entendre això és entendre Espanya", ha afirmat el cap de l'executiu. Illa ha estat l'encarregat de fer el discurs inaugural de la Conferència, que celebra la seva 28a edició a Barcelona per primera vegada. Durant la seva intervenció el president de la Generalitat ha fet una apel·lació al "seny" durant els debats de la cimera. Segons ha defensat, a Espanya es pot "expressar la pluralitat i discrepar", però ha demanat fer-ho "amb seny i voluntat constructiva".

El president de la Generalitat, Salvador Illa / Alejandro García

El president de la Generalitat, Salvador Illa / Alejandro García
En un breu discurs davant de la façana del Palau de Pedralbes, on se celebra la Conferència, Illa ha donat el tret de sortida a la reunió de presidents i ha agraït que s'hagi optat per Barcelona per acollir la 28a edició.
Illa s'ha referit a la novetat d'aquesta cimera, ja que en aquesta edició es permetrà l'ús del català, el gallec i el basc en les intervencions. El president ha assegurat que és "un pas endavant molt important" i ha remarcat que les llengües oficials "són una riquesa i un patrimoni de tothom".
D'altra banda, el president també ha fet esment de la tensió política que plana sobre la cimera pels desacords entre presidents autonòmics del PP i la resta. Illa ha assegurat que durant la Conferència s'ha de poder "discrepar i tenir punts de vista diferents" perquè Espanya "és un país plural", però ha demanat tenir les discussions "amb seny i voluntat constructiva per a arribar a acords".
El cap de l'executiu català també ha fet una defensa del paper de la Conferència de Presidents en concret i de les institucions en general, i ha advertit que en aquest moment polític "de canvis accelerats al món" sense institucions "s'ha perdut tot".
Durant el seu discurs el president ha recordat que una de les prioritats d'aquesta Conferència són les polítiques en habitatge i ha assegurat que Catalunya "seguirà intentant ser a l'avantguarda" en aquesta matèria.
Felip VI ha arribat a l’hora estipulada al Palau de Pedralbes de Barcelona, on aquest divendres se celebra la XXVIII edició de la Conferència de Presidents, i ha saludat totes les autoritats, acompanyat del president del Govern, Pedro Sánchez. El rei ha fet acte de presència a les 9:01 hores, mentre que el cap de l’Executiu ha arribat cinc minuts abans, a les 8:57 hores. La resta d’autoritats han començat a arribar a partir de les 8:15. El primer president autonòmic a arribar ha estat Gonzalo Capellán, de La Rioja. Ha estat rebut pel president Illa, pel ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, i pel delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto. L’han seguit el president de Ceuta, Juan Jesús Vivas, i el de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco.