Switch 2 i el món dels videojocs: "El 30% dels que es fan a Espanya venen de Catalunya"
Marisol López, directora general d'Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura explica la rellevància del sector del videojoc a Catalunya, en ple llançament de la Switch 2, que arriba vuit anys i tres mesos després de la seva precursora

El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Barcelona
Els usuaris i aficionats als videojocs estan d'enhorabona. Ahir va sortir a la venda la Switch 2, i en les poques hores que porta als mercats ha arrasat. Tot i el seu elevat preu, de 460,00 euros, la situació que es va viure a les botiges era de cues interminables, i era molt difícil sortir amb una consola sota el braç si no es tenia reservada. La Switch 2 va esgotar les existències de les reserves anticipades adjudicades al Japó.
Entre les principals novetats destaquen funcions com el xat de vídeo en directe o la incorporació una pantalla més gran, i comandaments més grans, magnètics, que fins i tot funcionen com a ratolí per navegar.
"La Switch és una consola que continua viva"
Encara no hi ha dades de quantes consoles s'han venut el primer dia, però les expectatives durant el seu primer exercici, fins al 31 de març de 2026, és de vendre 15 milions de consoles. Manuel Curdi, director del departament de màrqueting de Nintendo, mostra prudència en quant les previsions, i afirma que "encara no tenim les dades de vendes".
Entre els jocs més esperats estan el nou Mario Kart World o l'Elden Ring. Una pregunta que ha sorgit entre molts usuaris és si es podran fer servir els jocs de la Switch 1 a la Switch 2. I la resposta és tranquil·litzadora: sí que es podrà. El que no es podrà és a l'inrevés, fer servir els jocs de la nova consola amb l'antiga. A més, Nintendo ha anunciat múltiples versions millorades de jocs com Zelda. Curdi afirma que "seguiran havent-hi llançaments per la Switch 1".
El sector dels videojocs va facturar 2.408 milions d'euros l'any 2024
Els inversors esperen que reactivi uns beneficis que s'han anat reduint amb l'envelliment de la Switch original. Nintendo confia en l'impuls de les vendes, i que creixin un 63,1% interanual, fins a 11.460 milions d'euros, segons el seu darrer informe financer. La Switch 1, la seva precursora, ha venut 152 milions d'unitats des que es va començar a comercialitzar, el 3 de març de 2017.
Curdi afirma que "Nintendo fa més de vint anys que va decidir que la seva estratègia era que el màxim de gent jugues". I sembla que ho han aconseguit. La indústria del videojoc té un pes grandíssim en l'economia de casa nostra. Segons l'Anuari de l'Associació Espanyola de Videojocs el sector va facturar l'any passat 2.408 milions d'euros, amb un creixement interanual del 3%. És el tercer més gran d'Europa, i més d'11.000 persones treballen directament en el sector, sense comptar els milers de feines indirectes.
"No tenim cap dubte que els videojocs són cultura".
Marisol López, directora general d'Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura explica la rellevància que té el sector a Catalunya. "Estem en un punt de molt creixement". El 30% dels videojocs que es fan a tot l'estat espanyol venen de Catalunya, segons dades que ha aportat en exclusiva a l'Aquí Catalunya. Això es tradueix en 262 estudis per tot el territori. "Hi ha moltes empreses que estan venint cap aquí, tenim un punt de potència", afegeix.
El català, l'assignatura pendent al món dels videojocs
Tot i el gran pes que té la indústria a Catalunya, i el gran nombre de projectes que s'estan impulsant, el català continua sent l'assignatura pendent. Els grans videojocs internacionals encara no es poden trobar en una versió catalana. López explica que "ja hi ha una línia d'ajuts perquè els videojocs que es fan a Catalunya tinguin el català". Les xifres són bones: l'any passat el 64% dels videojocs fets aquí eren en català. Aquest any han estat el 73%. "El problema són els grans internacionals" afirma, "qualsevol idioma que afegeixen són moltíssims diners". Tot i això, ha deixat caure que ja estan parlant amb algunes d'aquestes grans empreses per produir la versió en català.
I hi ha més de 22,1 milions de jugadors i jugadores habituals. Per primera vegada, les dones superen el 50% del total (50,4%), tot i que només representen el 26% de la plantilla del sector. Ara bé, això té un asterisc. I és que en aquestes xifres també s'incorporen mòbils i tauletes i el mateix informe assegura que els homes prefereixen les consoles i que les dones juguen més en mòbils i tauletes.