'Mesures extraordinàries': algú ha demanat mai un crèdit al banc per enterrar el pare?
Yago Alonso i Carmen Marfà estrenen comèdia mortuòria al Teatre Borràs

ENTREVISTA. 'Mesures extraordinàries'
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Barcelona
Costa tant morir-se en aquest país (o, millor dit, enterrar-se) que n’han fet una comèdia: allò del “riure per no plorar”. Els creadors d’èxits teatrals com ‘La pell fina’, ‘Ovelles’ o ‘La presència’, Yago Alonso i Carmen Marfà, han refet un text previ seu (‘Instruccions per enterrar un pare’, que va quedar “tocat” per la pandèmia) i l’han estrenat amb el títol de ‘Mesures extraordinàries’ al Teatre Borràs de Barcelona. L’obra està protagonitzada per tres personatges vius i un de mort: un home separat de mitjana edat (Francesc Ferrer) i la seva filla universitària (Mia Sala-Patau) a qui se’ls acaba de morir el pare-avi, la vídua (Mercè Arànega) i el finat que es troba de cos present en una habitació de la casa familiar on passa l’acció. No el veiem, però ens diuen que comença a descomposar-se.
El mort va esperant
I què fa un mort a la cambra de matrimoni i no pas a la sala de vetlla del tanatori? Esperar. Esperar que el vinguin a recollir els de la funerària, que no arriben. I no arriben perquè la família no té els milers d’euros que costa organitzar qualsevol funeral. El fill, enmig d’un atac de nervis controlat a cop de vapejador, intenta “negociar” amb l’empresa mortuòria una rebaixa del pressupost, després d’haver demanat infructuosament un crèdit al banc. Mentrestant, manté “enganyada” la mare, preocupada perquè tothom estigui avisat de l’hora de la vetlla, inclosos, és clar, els cosins que venen d’una província llunyana.
Pla B
Sense diners per a l’enterrament, fill i néta improvisen un pla B, i tiren pel dret. Es pot enterrar un familiar saltant-se el sistema oficial, que passa obligatòriament per les companyies funeràries? Podria haver-hi alternatives? En una entrevista al ‘Tot és comèdia’, Yago Alonso admet que "hi ha una sèrie de limitacions legals", i afegeix que de la mateixa manera que "estem preocupats per com venim al món -hi ha un debat obert sobre els parts a casa, per exemple- és interessant pensar com ens acomiadem, i si podem fer-ho de la manera més personalitzada possible".
A debat
En la mateixa entrevista, l’actor Francesc Ferrer parla de les diferents mirades generacionals sobre els enterraments que planteja el text: "la més jove, la filla, diu que donin el cos a la ciència i acabem amb el problema. I la mare, que pertany a una generació que pensa que s'ha de fer un funeral com cal, sembla més preocupada pels cosins de Sòria" que per res més. ‘Mesures extraordinàries’ es pot veure al Teatre Borràs de Barcelona fins el 13 de juliol.