Carmen Zapata: “Falten discoteques a Barcelona. Estem estudiant on expedir noves llicències”
La ciutat comptarà amb 18 mediadors nocturns que s’incorporaran als itineraris segurs per millorar la convivència amb els veïns

Entrevista a Carmen Zapata, comissionada de la Nit de Barcelona
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Barcelona
L’oci nocturn a la ciutat de Barcelona és homogeni i es troba concentrat en 4 àrees concretes de la ciutat: són els districtes de Ciutat Vella, Sant Martí, l’Eixample i Sarrià - Sant Gervasi. Tot plegat provoca una sèrie de problemes com són les concentracions de grans masses en petits punts -sobretot a la sortida de les discoteques-, el col·lapse dels mitjans de transport que ens han de tornar a casa, i una creixent sensació d'inseguretat… el mix dels factors anteriors genera el caldo de cultiu perfecte per la comissió de delictes. I no només parlem de robatoris, sinó també d’agressions sexuals, físiques, homofòbiques… L’altre problema detectat des de l’ajuntament: a les nits només obren discoteques i bars musicals, i hi ha un gruix de la població que això no li agrada. Hi ha gent que gaudeix més la tranquil·litat d’un joc de taula o d’una conversa plaent, sense música a tot drap o alcohol per entremig.
Per tot això va sorgir el càrrec de comissionada de la nit, o alcaldessa de nit… a Carmen Zapata li és indiferent la nomenclatura del seu càrrec. Ja porta al seu seient més de mig any, i ara, a les portes del seu primer estiu com a comissionada, reconeix que encara queda feina per fer. Tenen identificats els problemes, però necessiten dades que emparin i justifiquin la despesa pública. Zapata ha reconegut que els diagnòstics encara no estan llestos, de manera que, moltes de les accions que presenta, no s’aplicaran a curt termini.
L’objectiu és millorar la convivència amb els veïns. És l’elefant a l’habitació. “Amb l’estiu, la gent té ganes de sortir al carrer, però a les cases, les finestres estan obertes”. Així doncs, s’ha de trobar la manera de fer compatibles la gresca i el descans. Per això ja s’han creat els itineraris segurs, un dispositiu que regula el flux de persones cap als transports públics; o es triplicarà el nombre de mediadors a la ciutat. Ara mateix n’hi ha 6. L’Ajuntament vol que a finals d’any hi hagi 18 mediadors operatius. Aquests tenen la funció de detectar i resoldre conflictes nocturns, així com la realització d’informes dels punts morts de la ciutat, és a dir, aquells on es requereix una actuació de millora per part del consistori.
Sens dubte, els esforços també han d’anar dirigits a diversificar l’oferta. La normativa de llicències actual data dels anys noranta, amb la qual cosa, molts negocis no estan trobant l’empara legal per poder obrir les portes. Però diversificar també vol dir donar nous usos a establiments que ja existeixen, assegurava Zapata. Parlava de casals de gent jove o gent gran, o centres cívics dels barris… volen renovar-los per tal de diversificar la distribució territorial de les zones de festa. I és que una de les grans demandes que reben és aquesta: oferta nocturna a tocar de casa. “Els barcelonins no volen haver d’agafar el cotxe o el transport públic per sortir de festa”. D’una banda, perquè són lents; de l’altra, per les congestions i aglomeracions que s’hi formen.
Precisament, millorar el transport públic nocturn a la ciutat és una de les propostes de la comissionada. Per això, s’ha ampliat la xarxa de Nitbus, incrementant les freqüències de pas d’algunes línies, així com la creació d’un nou trajecte -l’N24- que enllaçarà la Barceloneta amb les Roquetes. Zapata també ha posat sobre la taula la incorporació de busos llançadora. Sense concretar línies, ni punts de la ciutat, l’alcaldessa de nit ha deixat clar que aquest servei se sumarà al que hi ha actualment. L’objectiu és que a l’hora de plegar, quan les discoteques tanquin, la gent no s’acumuli al carrer i puguin trobar vies ràpides de tornada a casa.