Centenari Ràdio Barcelona

Cent anys de la primera recepció de ràdio a Reus

SER Tarragona-Ràdio Reus ha commemorat l'efemèride amb un acte emotiu per recordar el passat i mirar cap al futur

Els orígens de la ràdio i la seva evolució han estat l'eix de l'acte de commemoració dels 100 anys de la primera recepció de ràdio a les comarques tarragonines, organitzat per SER Tarragona-Ràdio Reus i presentat pel comunicador Jordi Cartañá.

Prop de 400 persones han omplert de gom a gom el teatre Bartrina en motiu de l'efemèride, que ha començat amb una recreació històrica dirigida i interpretada per l'equip de l'escola Buenafuente's Actors, amb vestits cedits per Bravium Teatre i aparells de Rafel Teixell. Una quinzena d'actors de Pallaresos 1.900 han participat també com a figurants.

Actors de Buenafuente's Actors encarregats de la recreació històrica

Actors de Buenafuente's Actors encarregats de la recreació històrica / Sergi Morris

Representació de Pallaresos 1900

Representació de Pallaresos 1900 / Sergi Morris

L'any 1924 Joan Díaz i Francesc Balcells, membres del Centre de Lectura de Reus, van fer al mateix Bartrina una demostració pública de la recepció de les senyals horàries de París i d'un concert de Música emès des de l'estació de Nauen. Aquell acte va ser l'embrió de l'EAJ-11 Ràdio Reus, que va començar a emetre un any després, al novembre del 1925, amb el mateix Díaz com a director. D'aquell moment i de la relació entre el mitjà i la capital del Baix Camp n'han parlat l'historiador Joan Navais i la secretària del Centre de Lectura Fina Masdéu.

Joan Navais i Fina Masdeu

Joan Navais i Fina Masdeu / Sergi Morris

Dos locutors històrics de la casa, Enric Tricaz i Josep Baiges, actual regidor de Promoció Econòmica, han estat els següents convidats que han pujat a l'escenari per explicar com era la ràdio que van viure davant dels micròfons i han començat la conversa recordant la figura de Díaz. De fet, la seva filla Pilar ha estat entre el públic i també ha tingut el seu moment amb dos vídeos explicant com era el seu pare.

Enric Tricaz i Josep Baiges van ser locutors de Ràdio Reus

Enric Tricaz i Josep Baiges van ser locutors de Ràdio Reus / Sergi Morris

"La ràdio és un element transformador" segons el delegat de PRISA Media a Catalunya, Jaume Serra, que assegura que "dels mitjans tradicionals és el que té més bon estat de salut". Ell també és el director del Centenari de Ràdio Barcelona, una efemèride que el 14 de febrer va donar el tret de sortida d'una celebració que s'allargarà durant tot l'any.

Jaume Serra i Andreu Buenafuente

Jaume Serra i Andreu Buenafuente / Sergi Morris

Andreu Buenafuente ha estat el convidat estrella de la nit. Els inicis de la seva carrera van ser als estudis de Ràdio Reus al Raval Santa Anna fent esports, fins que un dia va decidir presentar el projecte d'un nou programa, el Terrat, que trencava tots els esquemes que hi havia fins aleshores amb un nou format i un nou llenguatge.

Juntament amb Oriol Grau i Fermí Fernández van crear un concepte diferent a les ones, fent el salt anys després cap a Ràdio Barcelona de la mà de l'aleshores director regidonal Josep Maria Martí i Martí. Buenafuente assegura que "la ràdio t'enamora de veus i de fets" i s'ha compromès juntament amb Grau en fer un especial del Terrat de cara al 1925, quan faci 100 anys de les primeres emissions en proves de Ràdio Reus.

Andreu Buenafuente i Oriol Grau

Andreu Buenafuente i Oriol Grau / Sergi Morris

L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; el delegat del govern, Àngel Xifré i la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, han explicat la seva relació amb el mitjà.

Noemí Llauradó, Sandra Guaita i Àngel Xifré

Noemí Llauradó, Sandra Guaita i Àngel Xifré / Sergi Morris

La directora de l'emissora, Míriam Lorca, ha estat l'encarregada de cloure un acte il·lustrat musicalment per la Banda Simfònica de Reus.

Banda Simfònica de Reus

Banda Simfònica de Reus / Sergi Morris

El forn de pa i pastisseria Huguet ha estat l'encarregat d'elaborar la galeta de la ràdio, que tots els assistents es van poder endur a casa.

La galeta de la ràdio

La galeta de la ràdio / Sergi Morris

Patrocinadors i col·laboradors a l'acte

Patrocinadors i col·laboradors a l'acte / Cedida

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00