Centenari Ràdio Barcelona

Núria Ribó: "La firma i la marca de la casa és una garantia en el periodisme"

Soledad Domínguez i Núria Ribó conversen sobre periodisme, ràdio i l'era de les fake news amb motiu de celebració del centenari de Ràdio Barcelona

Converses de ràdio amb Núria Ribó i Soledad Domínguez

Converses de ràdio amb Núria Ribó i Soledad Domínguez

34:10

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715851248701/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Les periodistes Soledad Domínguez i Núria Ribó s'han trobat a l'estudi Toresky de Ràdio Barcelona amb motiu del centenari de l'emissora, per parlar sobre ràdio i repassar com han canviat les coses des que van començar a treballar en aquest mitjà. Núria Ribo és llicenciada en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en periodisme audiovisual, sector a què s'ha dedicat durant 47 anys. Va treballar durant gairebé una dècada com a corresponsal de TVE a Nova York i Londres. També ha desenvolupat la seva tasca com a periodista a Ràdio Barcelona-Cadena SER, RNE, COMRàdio, RAC-1 i Catalunya Ràdio, emissora des de la qual ha emès un programa diari durant les dues darreres temporades. Així mateix, ha realitzat diversos documentals per a TVE i Canal Plus, entre els quals O mía o de ningú, guanyador del premi que atorga l'Institut de la Dona a les produccions centrades en la lluita contra la violència de gènere. És també autora del llibre Hillary: la biografia de Hillary Rodham Clinton (1993). Actualment, col·labora al diari El Mundo, diverses revistes mensuals, Catalunya Ràdio i, des del 1997, també a TV3.

Soledad Domínguez és llicenciada en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i fa 27 anys que treballa als serveis informatius de la Cadena SER. Va començar amb una beca d'estiu a Ràdio Galicia, a Santiago de Compostela, on va viure el primer any Xacobeo de l'era moderna i una de les darreres campanyes electorals de Manuel Fraga. L'any 2002 es va incorporar a Ràdio Barcelona, a la secció de política des de la qual va seguir la negociació de l'estatut. Ha fet també informació econòmica, cultural i d'educació, la secció que més l'apassiona i de la qual se n'ocupa des de l'any 2007. És mare de tres fills i la primera persona de la redacció que va demanar una reducció de jornada per tenir-ne cura. Va descobrir la ràdio, com a oient, al bar de barri dels seus pares on s'escoltava Carrusel, El terrat i al Senyor Casamajor.

Núria Ribó i Sole Domínguez a l&#039;estudi Toresky

Núria Ribó i Sole Domínguez a l'estudi Toresky

En aquesta conversa, Ribó ha explicat que va començar a treballar a Ràdio Barcelona perquè Manel Borrell se n'havia anat a fer la mili i Pepe Navarro, que feia el programa 'El Retrovisor', buscava un periodista. "Era l'emissora número u i vaig tenir la sort que em fitxessin", apunta la Núria. Tot això va passar l'any 1977 i Ribó recorda com "s'havia fet la primera manifestació de l'11 de setembre, l'arribada de Tarradellas, l'Estatut, manifestacions proavortament... era un privilegi estar al carrer Casp perquè tot passava aquí, no podíem estar millor situats".

En aquells anys la informació havia estat molt controlada, recorda la Sole, i van haver de "reinventar" la manera de fer ràdio. "Parlàvem dels gais, dels drets de la dona... tot estava per fer i tot era possible, malgrat que Ràdio Barcelona era una ràdio amb color on hi ha hagut una pedrera de gent d'homes i dones periodistes que han passat per ràdio i per la televisió i estan triomfant, també fora de Barcelona", explica Ribó.

Ràdio Barcelona és una escola

Per Ràdio Barcelona han passat molts periodistes que també havien passat abans per Ràdio Joventut. "En aquella època feien cursets de ràdio que formaven part de Ràdio Nacional", recorda la Núria, "allà vaig descobrir que volia ser periodista". Durant la conversa, Domínguez li ha preguntat a Ribó si és de les periodistes que prefereixen fer cròniques més reposades o prefereix trepitjar carrer. La resposta de la Núria ha estat contundent "una cosa no exclou l'altra" i ha explicat que "a la ràdio has de concentrar la informació i has de tenir alguna cosa a la veu que atregui a altres persones que estan escoltant la ràdio mentre fan altres coses".

El tècnic Jordi Pou que va coincidir treballant amb Núria Ribó a Ràdio Barcelona ha volgut enviar-li un missatge recordant aquella època.

Missatge del tècnic de ràdio Jordi Pou a l'excompanya Núria Ribó

01:09

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715942036889/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Quina gràcia i quina il·lusió que encara hi hagi gent d'aquesta època treballant en aquesta casa", ha reaccionat Ribó. I Sole Domínguez ha recordat la importància del paper dels tècnics per fer sonar "les veus de la ràdio". Ribó va començar a fer informació política i recorda com a la ràdio venien "senyors seriosos i senyores amb faldilla de tub i collars de perles" i ha posat l'accent en què abans la ràdio no es veia i ara es pot seguir per streaming i veure els presentadors. "A la televisió m'havien dit com m'havia de vestir, em van cridar l'atenció, però la feina és la feina i jo sempre vaig defensar la meva feina, si no em van fer fora és perquè feia bé la meva feina", apunta Ribó.

Durant la conversa, s'ha recuperat un fragment d'una entrevista que va fer Ribó a tres bandes amb Jordi Pujol, Trias Fargas i Miquel Roca.

Entrevista de Núria Ribó l'any 1979 a Jordi Pujol, Miquel Roca i Trias Fargas

00:47

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715691777070/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Em sorprèn el to", diu Ribó rient recordant aquells temps. Sobre Jordi Pujol ha apuntat que "és el president més preparat, que coneixia Catalunya i sabia tot el que passava a qualsevol indret perquè va estar 24 anys al capdavant de la presidència, era tot un personatge". En aquest moment, la Sole ha explicat que ella havia entrevistat a Manuel Fraga "era un senyor que feia por i impressionava, era conegut per maltractar als periodistes" i ha afegit que "Fraga tenia un punt dèbil i era que havia estat educat 'a l'antiga' i li costava ser molt maleducat amb una dona". A la Sole li van aconsellar que quan hagués de fer-li una pregunta complicada, posés el seu millor somriure i 'endavant', i ella mateixa assegura que funcionava. Ribó ha apuntat que li hauria agradat entrevistar a Suárez.

La clau per fer bones preguntes

"Per fer una bona entrevista has d'estar molt ben informada i saber el màxim sobre el personatge", diu Ribó, "perquè quan estàs en directe, estàs a la corda fluixa". La Sole ha plantejat si amb els recursos d'avui en dia, s'està fent pitjor periodisme, però Ribó opina que "hi ha molt més periodisme des que hi ha xarxes i existeix Internet, és una porta oberta on tothom té un altaveu, la firma i la marca de la casa és una garantia". En aquest sentit, la Sole ha replicat que "sovint els periodistes tenim més feina intentant desmentir o confirmar les coses que es publiquen", i Ribó ha contestat que "és cert que alguns mitjans van a remolc de les informacions que es publiquen a les xarxes perquè són molt ràpides i tenen una ebullició constant, una cosa que a les empreses de tota la vida se'ls hi escapa de les mans". I ha afegit que "fer bon periodisme sense beneficis, és impensable per cap empresa privada, quan hi ha diners pel mig hi ha una certa certitud ens agradi o no".

Què podem fer els periodistes contra les fake news? S'ha preguntat la Sole. "És veritat que hi ha un món digital on tothom diu la seva i pels periodistes no és gens fàcil perquè si tens una marca al darrere com Ràdio Barcelona no podràs dir certes coses perquè tens una responsabilitat", diu la Núria, i remarca que "quan hi ha una empresa al darrere hi ha una contenció". En aquest sentit, les dues periodistes han recordat la campanya de desacreditació a les xarxes i als mitjans a la dona de Pedro Sánchez i les fake news que venen de Rússia.

"Soc més de ràdio en directe que de pòdcast"

La Núria assegura escolta la ràdio tot el dia, té transistors a totes les habitacions de casa seva i gairebé sempre escolta informació. També confessa que mira molts canals de televisió internacionals. "Soc més de ràdio en directe que de pòdcast", diu la Núria, però assegura que també escolta pòdcast per informar-me més en profunditat.

Ribó va treballar a l'estranger, va viure durant 8 anys a Manhattan, i explica que "quan cobreixes informació d'un altre país has d'estar preparada per informar de tot: esports, cultura, el cantant famós de torn, política..." i ha parlat del moment en què va arribar a les Torres Bessones, l'11 de setembre del 2001, arribant al punt zero "em vaig colar amb altres companys i ens van fer fora". En la mateixa línia, la Sole ha explicat com també va colar-se al Palau de la Generalitat quan acabava d'arribar a Ràdio Barcelona, després d'haver treballat en una emissora més petita com és Ràdio Galícia. "A mi ningú m'havia explicat per on havia d'entrar, quan vaig arribar al Pati dels Tarongers un Mosso em va dir que com podia haver arribat fins allà".

En aquest any del centenari de Ràdio Barcelona, els treballadors de l'emissora tenen pendent celebrar l'aniversari, però encara no s'ha decidit com, on ni quan. La Núria diu que s'imagina la celebració a la platja, com quan va fer 40 anys, amb focs artificials i música a tot gas del Bruce Springsteen.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

Èrika García Pujol

Èrika García Pujol

Responsable digital de SER Catalunya. Graduada en periodismo por la Universidad Autònoma de Barcelona...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00