La LlavorLa Llavor
Sociedad
LA LLAVOR

De cireres alacantines i alvocats valencians en perill

Dos exemples de com el canvi climàtic i les males arts de la distribució estan afonant al camp de la Comunitat Valenciana

La llavor (16/07/2022)

La llavor (16/07/2022)

29:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1657951633991/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

SOS Cireres, així es diu la campanya d'apadrinament d'un cirerer que ha posat en marxa la Indicació Geogràfica Protegida Cirera (IGP), Muntanya d'Alacant, després de la quarta campanya consecutiva pràcticament sense producció. Enguany ha sigut una primavera molt plujosa la que va provocar la pèrdua del 99% de la collita.

Hilari Calabuig, president de la IGP, explica que la finalitat d'esta campanya, en la qual es pot apadrinar un cirerer per 60 euros i rebre en la pròxima collita deu quilos de cireres, és mantindre viu un cultiu que ja s'ha començat a abandonar en la Comunitat Valenciana per culpa del canvi climàtic. De fet en algunes zones productores tradicionals de la provincia de València els agricultors han canviat cirerers per cultius de secà. En la Muntanya comencen a notar ja molt descoratjament.

Explica Calabuig que la reducció en la producció ha sigut tal enguany que el preu en el camp, en comparació amb altres productes, ha pujat però que eixa pujada no compensa amb una producció tan curta.

Mentrestant, ASOPROA, l'Associació de Productors d'Alvocats, no veurien malament tampoc una campanya similar per a salvar el cultiu. Però no per una mala campanya sinó per les males arts de la distribució que ha donat l'esquena a l'alvocat valencià omplint els lineals d'alvocats peruans que, com hem informat, en molts casos venen amb un excés de tractament amb fitosanitaris que ha provocat que no es puguen posar a la venda.

Celestino Recatalá, president d'ASOPROA i vicepresident d'AVA, explica que les irregularitats s'acumulen: S'han posat a la venda com a ecològics alvocats produïts a més de 8.000 quilòmetres, recollits verds, ficats en cambres i tractats amb fitosanitaris. I això ho fan les mateixes cadenes que després parlen de producte ecològic de proximitat.

Recatalá ix al pas dels qui afirmen que el cultiu de l'alvocat és insostenible perquè necessita molta aigua. Afirma Recatalá que és fals, que els alvocats necessiten la mateixa quantitat d'aigua que els cítrics.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad