Opinión
LA COLUMNA

Canvi climàtic

Jordi Peidro, il·lustrador i escriptor

La Columna de Jordi Peidro (26/07/2022)

La Columna de Jordi Peidro (26/07/2022)

02:37

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1658846380711/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoi

Estic fart d'imbècils i malvats i no precisament per eixe ordre. Estic fart que ens facen combregar amb rodes de molí i neguen l'evidència tan sols perquè va en contra dels interessos de les grans empreses, aquelles que amb la seua activitat es carreguen a marxes forçades el planeta. I com jo, haurien d'estar farts tots vostès, o al menys els que tenim com a major aspiració deixar un món una mica millor del rebut.

Hi ha canvi climàtic si o si. I cada volta els efectes són més evidents. Els darrers medicanes han deixat les nostres costes en un precari estat que de no regenerar la flora de les dunes que composen la rereguarda de les platges, amenaça en catàstrofe. En alguns llocs s'ha passat de tindre 60 metres de platja a començar a dissenyar la Venècia llevantina. L'altre dia, un conegut, agricultor per a més senyes, em contava que res a veure té la manera que plou o granissa, la forma en la que fa vent i la calima intempestiva amb el que passava abans. I es penedia amb el to pausat que els llauradors mostren de l'ofici triat. Aquests dies els incendis forestals arrasen bona part de la península per una combinació de temperatures extremes amb forts vents i vaja vosté a saber què més, que destrueixen comarques senceres i, fins i tot, provoquen morts.

Que Londres estiga a 40 graus sols havia passat fins ara a determinats locals del Soho, que Alemanya o els Països Escandinaus passen per una ona de calor inèdita, els ha fet aplegar a pensar que per fi han comprat el nostre país i ja no han de viatjar més cap ací. I així centenars d'exemples més que hem tingut al llarg del darrer any i que apareixen a les notícies com a situacions inèdites. El món té l'aspecte d'acabar molt malament i ho farà abans que tanquem aquest segle XXI.

Els que lleguim tebeos ja estàvem avisats. Als anys 60, 70 i 80, els autors europeus, americans, japonesos i fins i tot algun espanyol, ja mostraven aquest apocalíptic escenari. Però clar, qui anava a creure a tipus que passe la vida de vinyeta en vinyeta, sense assabentar-se del que és el món real.

La pregunta ara és: què podem fer? I encara que no soc expert i sempre em quede en el dubte de si la vida que porte ajuda o no al planeta, hi ha coses evidents que podem fer. La primera triar bé a l'hora de votar i negar el vot als partits vinculats a empreses que no s'aderixquen als compromisos ecològics, negar el vot també als partits que directament neguen el canvi climàtic i recolzar a formacions que es preocupen de fer reformes en aquesta parcel·la, encara que estiguen menudes i a nivell local, tota pedreta fa marge. I no hi ha que buscar massa per a desemmascarar a uns i identificar als altres. Sols és qüestió d'una mica de voluntat.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad