Historia
Cròniques alcoianes

Francisco Laporta, el pintor del misticisme

La Capella repassa la trajectòria de l'artista al qual està dedicada la Setmana i Fira Modernista 2022 amb l'exposició Pintura, matèria i esperit

Cròniques Alcoianes-Francisco Laporta (05/09/2022)

Cròniques Alcoianes-Francisco Laporta (05/09/2022)

09:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1662378947790/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoy

La sala d'exposicions de La Capella acull fins al 25 de setembre l'exposició dedicada a l'artista Francisco Laporta Pintura, matèria i esperit i que pot visitar-se dijous i divendres de 10 a 13 hores i de 17.30 a 20.00 i dissabtes i diumenges d'11.00 a 13.30.

Membre de la coneguda familiar d’industrials paperers dels Laporta, Francisco Laporta Valor va nàixer a Alcoi en 1849. Amb unes dots innates per al dibuix, va estudiar a l’Escola Superior de Belles Arts de San Fernando de Madrid, sota la direcció del popular pintor d’història Casado del Alisal, i va obtindre una pensió per a ampliar estudis a Roma, però va renunciar per compromisos familiars.

Va ser també un gran innovador de l’art tipogràfic i de la fotografia mitjançant el fotogravat. A diferència dels pintors academicistes que menyspreaven la fotografia, alguns pintors innovadors, com era el cas de Laporta, van aprofundir en els avantatges de la fotografia. Recordem el cas del pintor de Biar Asorí que es consolida a Alcoi entre els grans primers fotògrafs, amb les seues impressionants fotografies del VI Centenari de Sant Jordi.

Laporta fins i tot va patentar un nou procediment que permetia obtindre imatges directes del natural. Per a la seua explotació, va fundar al costat dels seus germans una societat domiciliada a Madrid, des d’on atenia les comandes que li arribaven de tota Espanya, perquè era la primera empresa que treballava en aquesta tècnica. De fet podem atribuir-li la renovació gràfica d’una de les revistes més venudes en aqueixa època, «Blanco y Negro». Aquest nom servirà de marca per als papers de fumar que fabricarà el seu germà José.

Francisco Laporta també va dur a terme a Alcoi una intensa activitat artística i industrial. En aquest segon cas va muntar un taller de litografia associat amb el seu amic Camilo Albors i també va muntar tallers de papers pintats, que es van posar de moda en aquesta època.

A partir de 1894 entra a formar part com a professor de Dibuix de l’Escola Superior d’Arts i Oficis d’Alcoi, de la qual també serà director.

Com a pintor, va participar en alguns certàmens nacionals no sempre amb èxit, per la qual cosa va decidir desistir per aquesta via de reconeixement.

Igual que Cabrera, va estar molt vinculat a la festa de Moros i Cristians, dissenyant la indumentària oficial d’algunes filaes, com Marrakesch, Bascos i Gusmans, el que suposa la concepció dun nou disseny fester. Finalment, en els últims anys de la seua vida va ser nomenat assessor artístic de l’Associació de Sant Jordi.

Com a professional també s’encarregà de decorar el renovat Teatre Principal, però la seua sobtada defunció li va impedir encarregar-se de l’interior de la nova església de Sant Jordi. També va pintar a l’antiga església de Santa Maria.

Com bona part de la seua família va formar part del conservadorisme catòlic, i va ocupar càrrecs en diverses entitats i associacions religioses, i fins i tot formà part de l’Ajuntament com regidor integrista.

Esta militància política amb l’integrisme catòlic va provocar una tensa relació amb els canalejistes i els radicals de Botella Asensi, que potser explica el seu traslladat a Barcelona, si bé per poc temps, perquè va caure malalt i va tornar a Alcoi, on se li va diagnosticar una bronquitis, de la qual va morir a penes dues setmanes després.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad