Opinión
La Columna

Urbanites

Miguel Vilaplana, periodista del diari Información

La Columna Miguel Vilaplana  (21/09/2022)

La Columna Miguel Vilaplana (21/09/2022)

02:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1663739158274/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoy

Fa temps que venen advertint-ho els experts i, al final, els pitjors presagis han acabat complint-se. En un context en el qual el canvi climàtic és una realitat, i en el qual es van donar les condicions meteorològiques més adverses possibles, ni més ni menys que 12.500 hectàrees de muntanyes i cultius van ser pastura de les flames aquest passat mes d'agost en uns paratges tan valuosos i atractius com les valls d'Ebo, Alcalà, Gallinera i Seta, a escassa mitja hora d'Alcoi. I amb això, a part de veure destruït el patrimoni natural, també s'ha posat contra les cordes a la ja castigada economia dels xicotets municipis de la zona, els habitants de la qual es debaten ara entre el dilema de començar una altra vegada de zero o marxar-se a viure a altres llocs.

Tant la Generalitat com la Diputació han anunciat una cataracta d'ajudes per a la recuperació del paisatge i l'activitat econòmica, la qual cosa és el mínim exigible quan s'ha constatat, una vegada més, que només es recorden de Santa Bàrbara quan trona. I és que les condicions climàtiques no han sigut les úniques culpables d'aquest desastre. També cal fer referència a unes muntanyes que no estaven prou cuidades i a uns camps de cultiu abandonats per la falta de rendibilitat, la qual cosa va afavorir l'extensió del foc. Perquè aqueix és el problema, l'oblit al qual estan sotmeses les zones rurals per part de les administracions des de fa moltíssims anys, sense plans reals que servisquen per a afavorir el retorn de la població i mantindre, de pas, el medi natural en condicions.

És cert, senyor Puig, que la muntanya no pot estar com un jardí, però sí que es poden emprendre polítiques decidides perquè els pobles deixen de ser únicament el lloc en el qual passar els urbanites el cap de setmana. I, de pas, realitzar una cura més exhaustiva de les serres. Les llistes de l'atur estan repletes de persones capacitades i ansioses per posar-se a treballar en això.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad