Opinión
La Columna

Modernisme alcoià

Noelia Fernández Moltó, periodista

La Columna Noelia Fernández (22/09/2022)

La Columna Noelia Fernández (22/09/2022)

01:34

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1663829906994/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoy

Si vos parle de l'època de gran desenvolupament industrial, econòmic i urbà a Alcoi tots sabeu a què faig referència. Tanmateix, si vos recorde la rellevància de Vicent Pascual o Timoteo Briet a l'art arquitectònic alcoià, tindreu presents els llocs més emblemàtics de la ciutat.

Aquesta setmana són molt els actes programats al voltant del Modernisme, aquell corrent que sorgeix a Europa i que a Alcoi adquireix una identitat pròpia. Tinc amics de fora que em comenten que pareix que ens agrada mirar enrere i fer glòria, i festa, de la nostra història. En la present edició es fa homenatge la figura de Francisco Laporta Valor, a l'artista, al pintor, i a la seua llarga carrera professional. El modernisme fou i és llum i esplendor. Però hi existeix una altra cara. Darrere d'aquesta celebració en la qual juguem a vestir-nos, que no disfressar-nos, de les classes més riques amb vestits pomposos, abillats de joies que simulen, o no, les de l'època, hi havia una classe treballadora. Una població més desfavorida que va lluitar amb protestes conegudes com a "Motins de consum" per uns impostos que els ofegaven a l'hora d'adquirir productes de primera necessitat, i que el mateix Laporta va ajudar a suprimir des del seu càrrec de regidor. Uns fets que ens fan reflexionar. La memòria ens ajuda a tindre present que allò aconseguit pels nostres avantpassats amb les seues manifestacions obreres, mai s'han d'oblidar, perquè malauradament, i tenint present l'actualitat que ens envolta, la història s'exposa a repetir-se.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00