La LlavorLa Llavor
Sociedad
La Llavor

Els 'fonaments' de la recuperació de l'Albufera

Julio Gómez, director general de medi natural i avaluació ambiental, afirma que durant aquesta legislatura s'han establit les bases de la recuperació de l'Albufera i d'una solució, que situa en el mitjà termini, al problema de la palla de l'arròs

La Llavor (29-10-2022)

La Llavor (29-10-2022)

29:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1667023987109/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

En la setmana del relleu en la conselleria d'Agricultura, La Llavor ha rebut al director general que ha reivindicat el treball realitzat. Gómez afirma que no és partidari de "grans titulars" i per això es mostra caut i poc categòric a l'hora de respondre la pregunta de si l'Albufera està salvada. Es limita a assegurar que els indicadors són positius.

Julio Gómez en La Llavor

15:07

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1666954229071/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

I que si ara mateix la situació és bona és gràcies al treball d'anys i a una intensa negociació amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. I ha explicat que el treball continua i que inclou, per exemple, anàlisis tècniques que permeten que l'aigua de la depuradora de Pinedo (una vegada reformada), puga destinar-se també al llac. Respon així a les crítiques de la regidora socialista del cicle integral de l'aigua, Elisa Valía, qui va criticar la reforma de la depuradora per "poc ambiciosa" i per "no depurar amb qualitat suficient com per a enviar eixa aigua al llac". Encara cal veure si és viable. És una possibilitat oberta.

Enrique Lencina (d), Juan Magraner (i) y Julio Gómez / Cadena SER

Gómez afirma que no es pot comparar la situació de la Mànega del Mar Menor amb la de l'Albufera perquè "a Múrcia s'ha entrat en un bucle de culpabilització però no s'aborden solucions". En el cas de l'Albufera també es discuteix i es discrepa, però en paral·lel es treballa.

El problema de la palla de l'arròs

No vol ser categòric tampoc Gómez amb les solucions plantejades per a la palla de l'arròs. Explica que s'han establit les bases per a valoritzar, per a aprofitar eixa palla, i poder convertir-la en biogàs. Però que això va per a llarg. I que fins a llavors es treballa en diferents fronts, sense excloure tampoc la crema (mètode que es continua usant en la resta de zones productores d'Espanya).

I mentrestant continuaran treballant per a resoldre els problemes tècnics i poder anar augmentant progressivament la palla que es puga recollir dels camps. Cal crear màquines que puguen fer-ho.

El Rebost

Fesols del confit amb gambes i calamars (per Santi Hernández)

El Rebost: Fesols del confit amb marisc

El Rebost: Fesols del confit amb marisc

04:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1666771858681/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Conversant amb el meu bon amic Pep Romany, del Restaurant Pont Sec, em va comentar que ell utilitzava uns fesols per a preparar l'arròs en fesols i naps que es deien 'del confit'. Era una varietat amb una grandària similar a un confit que ha sigut recuperada gràcies a un projecte de la Cooperativa de Viver, que amb l'ajuda els agricultors de la zona van poder recuperar aquesta varietat i poder així introduir-la de nou a les nostres cases. Així ho explica la nostra bona amiga Cati Corell, directora de producte de la cooperativa. Un fesol untuós i cremós que durant els anys 70 es cuinava molt, però que quasi arriba a desaparéixer. La cooperativa està estudiant aquest fantàstic llegum per a conéixer a fons les seues característiques i propietats.

Així que Pep em va regalar un sac de 2 quilos, i jo he volgut preparar aquesta recepta seguint els consells de Joaquín Schmidt, preparant-les amb una base de verdures per a després poder jugar amb elles, deixant-les tal qual amb les seues verdures o bé combinar-les amb carn o marisc. Jo, aquesta vegada, he volgut afegir-l'hi unes gambes i un calamar de platja, preparant una miqueta de fumet amb el caldo restant de la cocció dels fesols. El resultat és brutal.

INGREDIENTS

200 g de fesols

2 carlotes

2 nyores

1 fulla de llorer

1 cabeça d'alls

1 tomaca de pera

1/2 nap

Per al fumet:

Els caps dels gambons

La base del caldo de la cocció dels fesols

Per a la preparació amb el marisc:

6 gambons

6 calamars de platja mitjans

ELABORACIÓ

La preparació del fesol és molt senzilla. La posem a remulla amb aigua el dia anterior. Després tan sols haurem de posar en una olla els fesols i les verdures. Cobrim amb aigua i deixem que estiga coent-se a foc mitjà durant 1 hora. Mentrestant, sofregirem el calamar i els caps dels gambons.

Una vegada tenim preparats els fesols, n'extraurem una quantitat de caldo suficient per a afegir-li els caps dels gambons, hi afegim sal i deixem coure uns 15 minuts per a aconseguir la potència del sabor de marisc. Colem el caldo, l'hi afegim els fesols i el calamar tallat al gust i deixem reduir durant uns 10 minuts a foc mitjà o baix. Rectifiquem de sal i llest. Deixem reposar.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/alubias-del-confit-con-gambas-y-calamar-de-playa/

De temporada: Anguila

De temporada: Anguila

De temporada: Anguila

05:11

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1666950115414/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

No només s'usen per a cuinar all-i-pebre. L'anguila té moltes possibilitats culinàries. A la secció 'De temporada' parlem, a més a més, de les seues propietats nutricionals.

Vi La Llavor

Vi La Llavor: Bobos, de Finca Casa la Borracha

Vi La Llavor: Bobos, de Finca Casa la Borracha

03:40

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1666885546912/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ens encanten els noms peculiars. I este vi en té un de ben original: Bobos, de Finca Casa la Borracha. Ens el presenta la sommelier Manuela Romeralo.

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00