Historia
Cròniques alcoianes

El CIT d'Alcoi

El Centre d'Iniciativa i Turisme es va crear per agrupar agents involucrats en el foment del sector

Cròniques alcoianes - El CIT (21/11/2022)

Cròniques alcoianes - El CIT (21/11/2022)

05:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669036797520/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoy

Des de principis del segle XX van començar a crear-se uns sindicats d’Iniciativa i Turisme, per a agrupar els diversos agents involucrats en el foment del turisme. Aquests centres estaven inspirats en els models creats a França i Suïssa, on s’havia produït un fort impuls del turisme d’hivern i de balnearis.

En 1934, per exemple, es va crear a Canàries el Centre d’Iniciatives i Turisme, una entitat que encara perviu. No obstant això, esta filosofia va canviar a partir del nou règim de Franco, quan el Ministeri de Turisme va assumir la direcció dels CIT i va crear un nou model d’intervenció estatal i política.

Com és sabut, la política turística espanyola es va revitalitzar a partir de l’entrada com a ministre de Manuel Fraga en 1962. Aleshores els CIT s’hi van multiplicar, fins i tot en ciutats no turístiques, com era el cas d’Alcoi, on no es va crear fins a maig de 1970.

El lloc triat per a la seua seu social va ser l’antiga escola de Ribera, a les actuals instal·lacions de la Policia Local al carrer Casa Blanca, i la seua presidència va ser encomanada al metge Enrique Vilaplana Satorre, una de les personalitats de la ciutat en aquesta època.

Una de les iniciatives més ambicioses del CIT alcoià era la creació d’un centre expositor permanent de productes, perquè els visitants tingueren en una sala bona part de la producció local. Per a això es va pensar en el nou Hotel Reconquista.

Al gener de 1972 el CIT va aconseguir reunir de fons municipals i de la Diputació unes 750.000 pessetes per al muntatge del CEPAS, les segles del «Centro Expositor Permanente de Productos Industriales y Artesanos de Alcoy y Comarca». Va ser inaugurat, aquest centre, finalment el 20 d’abril, amb 114 «estands» comercials.

Al mes de novembre, fa exactament 50 anys, el CIT va celebrar la seua primera Assemblea General, presidida per Enrique Vilaplana, l’assessor religiós mossén Cirilo, el tresorer Jorge Peidro i el secretari general Rafael Coloma.

Encara que estaven citades unes 500 persones, no es va arribar a superar els 80 assistents.

En els pocs mesos que portava obert el «Centre Expositor» havia sigut visitat per més de 90.000 persones i s’hi havien recollit unes 5.000 consultes sobre indústria i comerç. No obstant això els directius del CIT lamentaven la resistència dels empresaris, perquè de les més de 2.000 indústries censades a la comarca, a penes 150 havien presentat un catàleg comercial per a la seua difusió.

Quant als recursos turístics, es pensava difondre rutes turístiques, emissió de segells, cartells i murals per a donar a conéixer Alcoi, amb l’«eslògan» «Conozca Vd. Alcoy» i, curiosament, potenciar la creació d’una pinacoteca històrica d’artistes alcoians.

Entre els temes debatuts a l’assemblea, va sorgir de nou la línia de ferrocarril Alcoi-Alacant, com a element clau per a la comunicació amb la resta del país.

Amb la fi del règim franquista, la majoria d’aquests CIT van desaparèixer, com va ser el cas del d’Alcoi, sense que fins ara s’haja consolidat cap iniciativa semblant.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad