La LlavorLa Llavor
Economía y negocios | Actualidad

La mel es reivindica com un producte de màxima qualitat i la qualitat es paga

Apicultors i apicutores i investigadors coincideixen en La Llavor: l'apicultura valenciana té futur sí s'aposta, com amb l'oli d'oliva, per presumir i cobrar el seu valor afegit, la seua qualitat

La Llavor (09-09-2023)

La Llavor (09-09-2023)

30:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1694239519029/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

La mel és considerada com un "superaliment". Les seues propietats són moltes. No obstant això, l'apicultura en general i la valenciana en particular porten molts anys de mal borràs. És un sector que ací viu de les subvencions, i això el condemna a un futur incert, especialment quan ningú es planta davant la competència deslleial de mel i fins i tot succedanis que venen d'altres països a preus irrisoris. A això hi sumem el canvi climàtic i la sequera, que ha retallat dràsticament la floració; la varroa, que és un àcar que ha acabat amb les abelles silvestres; i en els últims temps amb la vespa asiàtica, que s'alimenta d'abelles, pinten bastos. I tot això sense parlar de la importància de les abelles en la polinització. En són fonamentals.

Patricia Carpio és veterinària i apicultora ecològica. Explica que si encara trobem mel és perquè, com amb altres animals, l'home ha aprés a mantindre'ls i aprofitar-los. Les abelles que veiem són totes de ruscos de producció. Ruscos que els apicultors tracten amb un medicament que evita la varroa i que augmenta el seu cost. Increment agreujat pel canvi climàtic que obliga també a "suplementar" les abelles amb proteïnes, atés que no hi ha suficient nèctar.

Però el pitjor no és això. El pitjor és, afirma Carpio, que ni els propis apicultors, ni tampoc els consumidors, som capaços de valorar els nostres productes. Es venen més fora perquè també fora es valoren més. Però considera Carpio que es pot pegar la volta a eixa situació amb una reconversió del sector, apostant fermament per la qualitat, i per tant, pel preu.

Coincideix plenament amb ella Juanjo Ribes, apicultor de Castelló, afiliat a la Unió Llauradora, qui lamenta que porten massa temps jugant amb la mateixa baralla. Amb cartes marcades. És necessària una adaptació que passa perquè l'administració també es crega que la mel és un producte del qual se'n pot presumir i fer bandera. Si és així i si se'ls ajuda a l'hora de finançar els tractaments i els suplements que necessiten ara les abelles i si es posa límit a la competència deslleial, l'apicultura té futur.

I des del laboratori de la Universitat Politècnica de València que certifica la qualitat de la mel, la seua directora, Isabel Escriche, i la seua directora tècnica, Marisol Juan, en són clares. Fan un paral·lelisme: de la mateixa manera que ningú dubte que si un bon oli d'oliva verge extra té un preu elevat, una bona mel ha de tindre'l també. I Espanya, i dins d'Espanya la Comunitat Valenciana, es produeix mel d'elevadíssima qualitat. A més, ambdues es pregunten si es pot considerar car un producte que es consumeix com qui diu a culleradeta diària i no es deteriora fins a passat molt temps.

Ambdues expliquen que no ajuda que el consumidor, quan veu l'etiqueta, no sàpia quant percentatge de mel espanyola conté el flascó. Hauria de complir-se rigorosament la norma d'etiquetatge i quedar clar, si hi ha diverses mels mesclades, quin és el percentatge i la procedència de cadascuna. El consumidor sabria a quin fet atindre's i valoraria millor el producte d'ací, el de proximitat.

El Rebost

Arròs amb sépia i gambons (per Santi Hernàndez)

El Rebost: arròs amb gambons

El Rebost: arròs amb gambons

05:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1694085796331/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Tornem a la normalitat després de les vacances d'estiu amb una recepta deliciosa. Arranquem amb aquesta temporada, la setena, amb la nostra secció del Rebost de la Llavor de Ràdio València Cadena SER. Un arrocet intens que vos he preparat amb tan sols uns pocs ingredients. La veritat que amb uns pocs gambon i un parell de sépies xicotetes es pot aconseguir un arròs de primera qualitat. Vos explique uns quants detalls que faran d'aquest arròs una cosa especial.

INGREDIENTS (per a 4 persones)

400 g d'arròs

8 gambons

2 sépies mitjanes

1/2 got de vi negre

1/2 got d'oli d'oliva verge extra

150 g de tomaca natural triturada

1 c/c de pebre roig dolç

Colorant alimentari

Sal

PROCÉS

En primer lloc marcarem les sépies a una paella amb un bon rall d'oli d'oliva. Les marquem pels dos costats i reservem. En la mateixa paella prepararem el fumet. Per a això, el que solc fer és sofregir amb un bon oli d'oliva els caps dels gambons, però fins que queden ben torrats. No tingues por. Volem aconseguir l'aroma del torrat. Seguidament, li afegirem mig got de vi negre i rectifiquem de sal. Deixem que l'alcohol s'evapore i a continuació fiquem tot el contingut en un cassó amb aigua (2 l. aproximadament). Podràs comprovar com l'aigua s'enfosqueix. Deixarem bollir durant uns 20-30 minuts a foc mitjà. D'aquesta manera aconseguiràs un fumet intens. Mentre es prepara el caldo netejarem les cues dels gambons i els llevarem la pell i l'intestí. Reservem.

Una vegada tenim preparat el fumet el colem i reservem. En la paellera (40 cm de diàmetre) abocarem mig got d'oli d'oliva i quan estiga calent marquem les cues dels gambons i reservem de nou. Seguidament, hi afegim una culleradeta de pebre roig dolç i la tomaca natural triturada. Deixem sofregir fins que reduïsca. Mentre redueix tallem les cues dels gambons al gust.

Ara hi afegim l'arròs i el marquem durant un minut, i a continuació aboquem el caldo amb un pessic de colorant alimentari o brins de safrà infusionats. La mesura que jo solc utilitzar és de 3 parts aproximadament per una d'arròs. Deixem que bulla durant uns 10 minuts a foc mig-alt. Quan sobreïsca l'arròs baixem la intensitat durant 4-5 minuts més i afegim els gambons i presentem la sépia en el centre. També la podem trossejar. Finalment apaguem el foc central i li donem un colp de calor intensa durant un minut amb la part exterior per a aconseguir el famós socarrat. Una delícia.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/arroz-con-sepia-y-gambon/

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00