Opinión
La Columna

Tòpic i realitat: la imatge externa d’Alcoi

Carles Cortés, catedràtic i escriptor

La Columna Carles Cortés (05/12/2023) "Tòpic i realitat: la imatge externa d’Alcoi"

La Columna Carles Cortés (05/12/2023) "Tòpic i realitat: la imatge externa d’Alcoi"

02:08

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1701759706087/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoy

Mentre explicava al meu alumnat universitari dels avantatges i inconvenients de la intel·ligència artificial com a punt de la documentació dels seus treballs de literatura, no he pogut evitar la temptació i demanar a una d’aquestes plataformes, el conegut com a ChatGPT, sobre les característiques més destacades de la meua ciutat. La pregunta era ben senzilla: “Per quins elements és coneguda la ciutat d’Alcoi?”. Com no podia ser d’una altra manera, com ja havia advertit al meu alumnat, la resposta és breu i plena de tòpics. Sense esmentar les fonts –un dels punts dèbils de moltes d’aquestes eines tecnològiques–, s’afirmava amb una certa eufòria: “Alcoi és famosa per molts motius!”. En primer lloc, se citaven les Festes de Moros i Cristians; en segon lloc, la indústria tèxtil i del paper. Finalment, s’aborda el patrimoni arquitectònic, amb els edificis modernistes i la rica història cultural que es pot contemplar en els museus i festivals.

No sé ben bé a quins festivals s’hi refereix. Potser la Mostra de Teatre o a l’ampliació del concepte festivala les Festes de Sant Jordi o la Cavalcada dels Reis Mags, però el que és cert és que mantenim, a nivell extern, els tòpics sobre la nostra ciutat. Què és realment un tòpic? Ens referim a una idea o concepte acceptat, però que pot ser considerat superficial, simplista o fins i tot estereotipat. A força de repeticions podem resignar-nos a una sèrie d’imatges o de referències habituals sense pensar que ja no són aspectes que defineixen el concepte. No hi ha cap dubte que algunes de les respostes de l’eina digital consultada continuen tenint un sentit, com les celebracions del mes d’abril o les del patrimoni arquitectònic i cultural que mantenim. Però, què hi ha del cert del teixit industrial? Em sembla que la ciutat que era un referent des de la Revolució Industrial ha acabat per transformar-se en una capital comarcal de serveis on les primeres empreses són públiques i res tenen a veure amb l’origen de la ciutat.

Viure dels somnis no serveix de res. Fem front a la realitat i transformem la nostra ciutat dins dels eixos socioeconòmics que marquen l’actualitat. Del contrari, continuarem vivint de la irrealitat i impedint el progrés autèntic d’Alcoi. Paga la pena, pensem-ho!

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00