Historia
Cròniques alcoianes

Un temporal històric

Es compleixen 125 anys de l'inesperat temporal de fred, pluja i neu que va deixar notables danys a la ciutat

Cròniques alcoianes (02/05/2024)  "Un temporal històric"

Cròniques alcoianes (02/05/2024) "Un temporal històric"

04:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1707137760215/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoy

Fa 125 anys Alcoi va patir un temporal inesperat passant de les previsions d’un temps de sequera a una riuada que paralitzà la indústria i la ciutat.

El diari Heraldo de Alcoy anunciava el dissabte 11 de febrer que no hi havia hivern, perquè s’estava com en plena primavera. La temperatura continuava pujant fins al punt que a les hores de sol sobraven els abrics i les capes. En el camp ja veien necessària la pluja per a no perdre les collites. A conseqüència del descens del brollador del Molinar, l’aigua de les fonts públiques s’havia reduït a la meitat.

La cosa va començar a canviar a penes una setmana després, quan el dijous 17 de febrer va esclatar un fort xàfec. A finals de mes, la pluja i el vent s’escampava per tota la regió, i la temperatura va caure al nivell d’un dia fred d’hivern. La neu començà a cobrir les muntanyes del terme, encara que la pluja caiguda en abundància resultava beneficiosa per a l’agricultura i els brolladors. En canvi, el vent ocasionà molts danys en el camp. La pluja va provocar que els carrers foren intransitables, per la qual cosa la premsa va urgir a l’Ajuntament a aprofitar l’ocasió per a cobrir-los amb grava.

Finalment, la gran tempesta arribà la primera setmana de març. Poca gent recordava un huracà tan violent i una pluja torrencial més imponent. Els danys van ser molt notables. En previsió d’una riuada, les fàbriques del Molinar paralitzaren la producció perquè la força de l’aigua s’emportava pontons i assuts, i provocava grans esllavissaments. En el nucli urbà s’afonaren alguns murs i algunes cases corrien perill de ruïna. El trànsit per la carretera de Banyeres de Mariola va quedar tallat per danys important danys, fins al punt de suspendre’s el servei de correus. Alcoi va quedar completament incomunicada amb la resta d’Espanya en tallar-se també les línies del telègraf.

En el nucli urbà els majors danys es van produir en el carrer Casa Blanca, on estaven les seus del Mont de Pietat i la societat El Trabajo, edificis que van caure. La part posterior del popular Hostal de la Viuda també va desaparéixer. Igualment, van quedar molt afectats l’església de Sant Agustí i el Teatre Principal. La carretera del Molinar va desaparéixer sota el riu desbordat.

Quant al ferrocarril, totes les connexions a Alcoi foren suspeses per l’enfonsament de les vies o bé per esllavissades.

Curiosament, aquest desastre va obligar a construir les noves seus del Trabajo i el Mont de Pietat, actualment el fabulós edifici de l’IVAM-CADA.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00