Opinión
La Columna

Exemplaritat i empatia

Enrique Moltó, climatòleg i professor de la Universitat d'Alacant

La Columna (02/04/2024) "Exemplaritat i empatia"

La Columna (02/04/2024) "Exemplaritat i empatia"

01:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712037604369/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoy

L'altre dia algú va comentar en la ràdio que, en convertir-se en un símbol en la lluita dels joves contra el canvi climàtic, Greta Thunberg va quedar marcada i obligada a ser coherent de per vida amb les seues idees i a no eixir-se'n un pèl de les normes que ella va marcar, a no ser una jove normal vaja, amb dret a cometre tota classe d'errades. Tot i que el personatge mai em va despertar la demagògica simpatia que els mitjans li van donar, em va fer reflexionar sobre el tema de l'exemplaritat, la dificultat de ser coherent sempre amb allò que prediques. Diferents coses m'han fet pensar que l'exemplaritat ha de ser sempre una tendència, mai una realitat absoluta. Si ens adonem, cada vegada que algú destaca per defensar en públic uns valors moralment elevats és vigilat sempre amb la idea de pillar-lo en alguna incoherència de la seua vida quotidiana. Tots el que tenen aparicions públiques, però especialment els polítics, són perseguits fins a trobar qualsevol cosa, encara que siga una multa de tràfic, que els deixe mal. Normalment, eixe defecte serà compartit fins a l'infinit pels que pensen diferent, mentre "els seus" diran que és un pecat menor i buscaran defectes en l'adversari per compensar els propis. No estic dient que tots els pecats siguen iguals, però cada vegada que pillen a algú ens devíem plantejar si nosaltres no podríem ser també caçats en alguna mala cosa que vam dir o fer fa anys. De vegades ens passen coses que pareix que ens poden llevar legitimitat en allò que defensem i en eixe moment es deu despertar l'empatia de comprendre el que poden viure aquells castigats per uns pocs errors que mai compensaran un muntó de coses ben fetes. És curiós, però els que no opinen mai en públic o els que actuen mal a consciència no han d'estar sempre demostrant la seua exemplaritat, la seua coherència, però seran els primers a buscar les faltes als altres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00