Opinión
La Columna

El llenguatge

Mireia Pascual, periodista

La Columna Mireia Pascual (13/05/2024) El llenguatge

La Columna Mireia Pascual (13/05/2024) El llenguatge

02:08

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715580252978/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Les paraules tenen el poder d'ajudar a construir la realitat. Les paraules fan que la imatge que et ve al cap quan escoltes o lliges una frase, siga d'una determinada manera. Com es conjuguen i com caminen juntes sobre un full en blanc o a les ones d'una conversació oral, pot ser alliberador o profundament lesiu. Per al periodisme les paraules, el llenguatge, són la ferramenta fonamental que ens ajuda a transmetre el que ocorre. Moltes vegades com a persones que som els periodistes, estem profundament travessats per allò que culturalment o socialment se'ns ha inculcat i no som capaços de veure més enllà. Ací és on la nostra tasca, i no la de la intel·ligència artificial, cobra especial rellevància, perquè som els qui des de l'ètica i el rigor hem de ser capaços de detectar que estem bolcant que ajuda a perpetuar estereotips o prejudicis entorn de temes concrets o col·lectius de persones amb una situació de vulnerabilitat. Les noves narratives cobren en aquest cas una especial rellevància. Una dona no mor a mans de la seua exparella, és assassinada. No hi ha hagut una evacuació en Rafah, hi ha hagut una expulsió, una neteja ètnica i un desplaçament forçat. Hi ha un genocidi. A La Rosaleda, no s'està tirant els diners a la brossa, s'està recuperant un espai verd que es va desfer de manera il·legal i que s'ha de recuperar per sentència judicial, perquè si no es refera, a partir d'ara tothom tindria la impunitat de fer el que considerara amb els diners públics, doncs mai s'hauria de tornar arrere ni depurar responsabilitats. Per cert, respirem dels arbres, no de l'asfalt. Atents també, benvolguts oients, perquè les paraules tenen intencionalitat i edulcoren la realitat. Escolteu, observeu de qui venen i plantejeu-vos l'objectiu. El periodisme, encara que entenc que alguna part de la població l'ha avorrit, té el potencial de mantindre's informats sobre les realitats de tot un món, des de perspectives diverses i llenguatges complexos i deferents i això ens permet ser com a societat més lliure, tindre major context, major coneixement i poder triar i comprendre millor on es troba la injustícia.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00