Historia
Cròniques alcoaines

Homenatge a Adrián Miró

En les pròximes setmanes i mesos, el CAEHA ha programat una sèrie de conferències i actes d’homenatge a l’erudit i al seu paper en la història intel·lectual de l’Alcoi del segle XX

Cróniques alcoianes (03/06/2024) Homenatge a Adrián Miró"

Cróniques alcoianes (03/06/2024) Homenatge a Adrián Miró"

05:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1717414825363/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Adrián Miró va faltar a penes un any després d’haver rebut el nomenament de Fill Predilecte d’Alcoi. Temps abans el CAEHA ja l’havia distingit amb la presidència d’honor de l’entitat, en agraïment per la seua dedicació al patrimoni alcoià des de tots els vessants.

Per què, cal dir-ho, Adrián era de les poques persones que quedaven a Alcoi amb una formació humanística, és a dir, sabia d’art, de música, d’història, d’oratòria, de literatura…

Això li havia permés fornir una bibliografia diversa, enriquidora per la quantitat de temes i personalitats que havia tractat.

Acostar-nos a la labor investigadora d’Adrián Miró oferix al lector una sensació de vertigen. El caràcter enciclopèdic dels coneixements d’Adrián es veien reflectits en els seus treballs biogràfics, en què va abordar personatges que destacaren en els diferents camps de les arts i les lletres, des del dramaturg i poeta Gonzalo Cantó, el mestre Amando Blanquer o el poeta Joan Valls, fins a arribar a la història política en el cas del ministre republicà Juan Botella Asensi.

En este últim cas, el llibre dedicat a Botella Asensi i editat per l’Institut d’Estudis Alacantins en 1981, recollida íntegrament els articles que havia publicat Adrián en el periòdic Ciudad entre 1977 i 1978 en forma de fulletó setmanal. Esta immediatesa, com indicava l’autor en els preliminars, explicava el seu caràcter periodístic, la brevetat dels capítols i les al·lusions freqüents a Alcoi. A banda d’un bon ús de les fonts hemerogràfiques, claus en un personatge que tenia el seu fonament en la premsa, i la seua capçalera Fraternidad, Adrián va poder comptar amb dos informadors excepcionals, el mateix fill del ministre, el novel·lista Virgilio Botella, i Fernando Valera, últim president del govern de la República espanyola a l’exili i amic i company del polític alcoià.

Molts anys abans, Adrián havia redescobert un dels clàssics de les lletres alcoianes, l’humanista Andreu Sempere. Fins a l’aparició dels estudis d’Adrián, a penes es coneixia més que el nom de Sempere.

Sens dubte, Alcoi va perdre amb Adrián Miró un dels referents culturals del segle XX, perquè amb ell descobrirem l’ingent treball que quedava per fer en el camp de la bibliografia. Abans de l’arribada de la monumental Guia bibliogràfica de l’Alcoià-Comtat, Adrián era pràcticament l’únic que havia publicat repertoris d’escriptors locals.

En les pròximes setmanes i mesos, el CAEHA ha programat una interessant sèrie de conferències i actes d’homenatge a l’erudit, en què alguns companys de l’entitat ens acostarem als seus treballs i posarem al dia algunes de les seues investigacions sobre art, literatura o política, així com al seu paper en la història intel·lectual de l’Alcoi del segle XX.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00