Opinión
OPINIÓ

Què és la verdadera Llibertat Educativa?

Alberto Belda, regidor d'Educació de l'Ajuntament d'Alcoi

Alberto Belda, regidor d'Educació de l'Ajuntament d'Alcoi

En els darrers temps veiem com la dreta espanyola és l’abanderada de la llibertat. Els partits que sempre han estat en contra de la llibertat dient no al divorci, no al matrimoni entre persones del mateix sexe, no a l’avortament, no al del dret a la prestació d’ajuda per a morir i no a tantíssimes coses, fins i tot a la llei del tabac perquè demanaven llibertat per a les persones fumadores, sense tindre en compte els problemes sanitaris, ara diuen que volen la llibertat en l’educació, però porten a terme polítiques que busquen tot el contrari.

Hem vist com recentment la Generalitat Valenciana del PP i Vox han fet un arranjament escolar on directament han eliminat més de 200 unitats de l’escola pública, sense saber si realment hi haurà una reducció de l’alumnat o no. Ací tenim el clar exemple de coartar la llibertat, si eliminen places de la pública, ja deixen a gent sense poder triar si volen anar a l’escola pública.

Nosaltres estem en contra de l’eliminació de qualsevol unitat en qualsevol centre perquè pensem que cal buscar una educació de qualitat i això passa per reduir la ràtio, no per eliminar aules i augmentar-la. De segur que en dir açò apareix gent que diu: «En la meua època érem 45 a classe». Sí, és cert, i els professors fumaven en classe, estaven separats els xics de les xiques, i fins i tot es cantava el ‘Cara al Sol’ abans d’entrar a classe, però la societat evoluciona i si busquem tindre una millor educació no podem continuar amb el ‘cunyadisme’, hem de fer cas a la gent experta.

En la nostra ciutat han eliminat una aula d’Educació Infantil d’El Romeral sense fer cap consulta ni saber realment si era necessari o no. Estem totalment en contra d’aquesta mesura que coarta la llibertat d’elecció de centre de les famílies.

A més, com sempre que governa el PP, i amb Vox encara més, ha tornat el districte únic. Fins ara, hi havia un sistema de punts per a triar el centre educatiu dins del seu districte i no podien triar-ne d’un altre. Ara amb el districte únic escolar, poden triar qualsevol col·legi encara que estiga a l’altra punta, és a dir, que ja no importa el criteri de proximitat als centres educatius. Aquesta mesura és un model que segrega l’alumnat, possibilita la creació de guetos i beneficia determinats centres concertats. Hi ha col·legis concertats de València que ja han tingut un 30% més de sol·licituds de matrícula que el darrer any, perquè ara allí les famílies passen de poder triar entre 14 col·legis a poder fer-ho en 177 i si a açò sumem que els centres tornen a tindre un punt discrecional, és a dir, que poden posar criteris propis per a triar l’alumnat que accepten...

Són dues mesures que fomentQuen la desigualtat. Ara els centres poden decidir a quins estudiants volen i a quins no, fent fins i tot que una persona que visca al costat d’un centre educatiu, potser, no puga anar-hi per les noves mesures impulsades pel la Generalitat o tinga menys punts pels criteris particulars que pot posar cada centre.

Per tant, nosaltres sí que estem a favor de la llibertat, a favor de la llibertat de poder triar qualsevol centre del sistema públic sense retallar cap aula. El que fan és totalment incongruent, perquè eliminen l’opció de poder triar. I, a més de la llibertat, creiem en la igualtat, no volem que hi haja centres elitistes que trien el seu alumnat i altres que tinguen que acollir als que ningú vol. Aquestes mesures no busquen la qualitat educativa per a tots i totes, només per alguns. Una administració ha de treballar per a tota la ciutadania per a aconseguir que tots i totes puguen tindre una educació igual, de qualitat, i per això és millor reduir la ràtio, amb menys alumnes per classe, i no eliminar aules.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00