La política del bé comú
Article d'opinió de Manolo Gomicia

Manolo Gomicia

Alcoi
No sé si realment som conscients de la clivella que hui travessa la nostra societat. La polarització, la intransigència i l'enfrontament han infectat el discurs públic, generant un clima de desconfiança i distanciament del fet polític. No obstant això, és precisament en aquest encreuament de camins on la política ha de ressorgir amb una força renovada i decidida. La política, en majúscules, és el fonament sobre el qual s'han edificat les nostres llibertats i drets; és l'eina indispensable per a donar solucions a les persones del nostre temps.
Durant anys s'han difós opinions que degraden l'acció política i als qui es dediquen a ella. Aquest menyspreu no és sinó un senyal d'alarma: en deslegitimar el compromís democràtic, estem obrint pas a models autoritaris i populistes que amenacen l'essència mateixa d'aquesta democràcia. En aquest context, és imperatiu recuperar el discurs perdut, retornar-li a la política el seu valor. Som responsables de revitalitzar la confiança en les institucions i recuperar el diàleg que ha esvaït, si desitgem una veritable transformació social hem de començar amb el compromís d'escoltar i actuar.
No es tracta de repetir velles fórmules, sinó de revolucionar la política. Aquesta revolució implica canviar actituds: deixar arrere les lluites de trinxera per a optar per una política del bé comú, que utilitza la democràcia per a millorar la vida de les persones. Tal com afirmava el cèlebre poeta Antonio Machado, “Caminante, son tus huellas el camino y nada más; caminante, no hay camino, se hace camino al andar.” Hui, cada pas que donem en política ha de construir un sender d'esperança i participació.
El compromís ha de ser el projecte que plasme la convicció de transformar Alcoi, la Comunitat Valenciana o la nació, no sols a través de paraules buides, sinó materialitzant un projecte comú que responga a les necessitats reals de la ciutadania. És hora d'encarnar la visió de futur per a la societat i consolidar organitzacions polítiques sinònim d'obertura, on la ciutat viva es reflectisca en cada iniciativa i, pas a pas, donem forma a un futur genuí i participatiu. Aquest ha de ser la crida per a renovar la política: construir espais on el diàleg i l'escolta activa siguen la base per a la transformació real, reconnectant a la ciutadania amb la política en cada trobada i enfrontant cada desafiament amb solucions concretes.
Recentment, les paraules del jutge Joaquim Bosch en presentar el seu últim llibre han ressonat amb força: els partits d'esquerra hem d'acostar-nos sincerament a la ciutadania, tal com es va fer en uns altres temps, atenent de manera activa les seues necessitats i lluitant per solucionar els problemes que realment importen. No n'hi ha prou amb consignes boniques; és imperatiu il·lusionar projectes transformadors que impulsen habitatge digne, educació de qualitat, ocupació decent, protecció del medi ambient i, sobretot, la garantia d'igualtat d'oportunitats per a tots. La innovació, la creativitat i l'audàcia, virtuts tan celebrades en altres àmbits de la societat encara resulten alienes en la política, per la qual cosa hem de tindre una visió que reinvente la ciutat i que responga a les demandes d'una societat dinàmica i plural del segle XXI.
Per a aconseguir-ho, la política no pot limitar-se a recordar a la ciutadania el seu compromís democràtic únicament en moments electorals o en ocasions puntuals de reivindicació. Ha de ser potenciadora de diàleg permanent i en un procés participatiu constant que, dia a dia, teula l'entramat d'un futur compartit. És el moment històric de convidar a tothom a participar de la política, cadascun des de la seua visió o els seus interessos. És el moment d'obrir espais de diàleg ininterromput, de teixir xarxes de col·laboració, i d'empoderar a les noves generacions, que representen el motor indiscutible del canvi i el pilar fonamental sobre el qual es construirà el futur de la nostra ciutat.
La joventut, amb la seua energia desbordant i la seua visió innovadora, ha de ser la protagonista real del futur. És a través del diàleg real amb els joves i aprofitant la seua creativitat, la seua inquietud, la seua capacitat per a qüestionar el que s'estableix que obrirem nous horitzons cap a una política nova i transformadora. La seua implicació no sols és imprescindible per a encendre la llum del canvi, sinó per a garantir que les decisions que es prenguen tinguen la plena garantia d'acceptació per a totes les generacions.
La política no és un joc d'aparences ni una eina electoral passatgera; és l'ànima viva de la nostra societat. Hem de trencar amb el passat i construir, des de la sinceritat i l'acció decidida, un nou paradigma que col·loque a les noves generacions en el centre del debat i en la planificació del nostre avenir.
En definitiva, tenim tots una missió clara: unificar forces per a renovar la política, construir un camí compartit i demostrar que la democràcia s'enforteix quan cada ciutadà, i especialment els joves, es fa partícip del canvi.