Últimas noticias Hemeroteca

Lunes, 16 de Diciembre de 2019

Otras localidades

Les diferències educatives entre immigrants i autòctons a Catalunya són les més grans de l'OCDE

Els alumnes nouvinguts obtenen pitjors resultats acadèmics a Catalunya que a altres paísos o CCAA amb taxes similars d'inmigració

La diferencia entre un alumne d'origen estranger i un nadiu a Catalunya està als 82 punts percentuals, la diferencia més gran de tots els paísos que van fer les proves PISA l'any 2009

El responsable d'un estudi fet a partir dels resultats d'aquestes proves a Catalunya denuncia que l'administració va excloure de les proves 150 alumnes -la majoria immigrants i repetidors- que havien estat seleccionats per fer l'examen.

Una exclusió que segons el catedràtic d'educació comparada de la UAB i director de l'estudi presentat per la Fundació Bofill, Ferran Ferrer obliga a posar en dubte la suposada millora del sistema educatiu català respecte a l'anterior onada de les proves PISA que fa cada 3 anys l'OCDE.

En general, a tot el mon els alumnes nadius obtenen millors resultats que els d'origen immigrant però a Catalunya aquesta diferència es situa en els 82 punts percentuals. 4 vegades més que la distància que hi ha entre nadius i no nadius a països amb nivells similars d'immigració com el Regne Unit. i entre 30 i 40 punts més del que separa autòctons i nouvinguts en comunitats com Madrid, Navarra o les Balears.

L'estudi insisteix en l'advertència ja reiterada que s'han d'eliminar les anomenades escoles gueto, amb més d'un 25 per cent de població nouvinguda i en que cal fer una atenció personalitzada als alumnes per ajudar els més retardats però també per potenciar l'excel·lència. Tenim pocs alumnes que destaquin i estan repartits per tots els centres amb independència que siguin públics o concertats.

Els responsables de l'estudi han posat en dubte la lectura positiva que l'administració va fer del darrer informe PISA perquè segons que han explicat , la mostra d'alumnes que van fer les proves a Catalunya no és representativa de la realitat de les nostres escoles. L'administració va eximir de l'examen 150 alumnes -sobre tot immigrants o repetidors- superant el límit d'excepcions que permet l'OCDE. Així, mentre els anys 2003 i 2006 més de 1500 alumnes van fer l'examen PISA, en l'última onada d'aquesta anàlisi, la xifra d'escolars catalans examinats va ser només de 1381.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?