Últimas noticias Hemeroteca

CiU vota en contra de la investura de Rajoy

El portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ha anunciat aquest dimarts que la seva formació votarà "no" a la investidura de Mariano Rajoy "per coherència" amb els seus plantejaments i compromisos electorals adquirits davant la societat catalana, com el pacte fiscal. "Ahir Rajoy no només no va ser receptiu a aquesta qüestió, sinó que pura i simplement la va despatxar amb un no toca", ha dit Duran als passadissos del Congrés després de la reunió del seu grup parlamentari. El portaveu de CiU també ha recordat que Rajoy no va adquirir "cap compromís clar" respecte al Fons de Competitivitat ni en altres matèries com el Corredor Mediterrani

És la primera vegada que CiU vota en contra de la investidura d'un president espanyol des de 1996 i la tercera de la seva història al Congrés. El 1996 va votar en contra de la de Felipe González. Anteriorment només s'havia oposat a una investidura en una ocasió, va ser el 1990 també amb Felipe González. En les últimes quatre legislatures, havia votat a favor de les dues presidències de José María Aznar, i s'havia abstingut en les dues de José Luis Rodríguez Zapatero.

CiU havia debatut inicialment abstenir-se també a la investidura de Rajoy però el seu portaveu a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ja havia advertit que la posició final no quedaria fixada fins haver escoltat el discurs que el president electe del govern espanyol. Rajoy i Duran van confrontar els seus plantejaments aquest dilluns en un debat on segons el portaveu de CiU Rajoy no va adquirir compromisos amb el pacte fiscal i el fons de competitivitat, dos eixos del seu programa electoral.

Duran també ha recordat que CiU comparteix la necessitat de racionalitzar l'Administració, però no de la recentralització que segons ha apuntat s'amaga darrere les propostes de Rajoy de dur a terme, per exemple, un pla integral de Turisme, una competència exclusiva de les CCAA. "El que està fent -amb aquest pla- és suplir i laminar les competències de les CCAA", ha dit.

Segons el portaveu de CiU a Madrid, a la seva formació "li hagués agradat moltíssim abstenir-se", i de fet "veníem amb aquesta idea", però Rajoy "no els ha donat cap motiu" i, "al contrari, va semblar que no desitgés el nostre vot".

En tot cas Duran ha apuntat que li ha "terreny" per assolir acords amb CiU, i ha volgut llançar "un missatge" que bona part de les mesures d'aquest àmbit anunciades per Rajoy gaudiran del suport de la seva formació. Segons Duran, tot i que CiU obre la investidura amb un "no", "espera" que mitjançant el diàleg es "pugui recomposar la situació".

Duran Lleida: "votarem no a Rajoy"

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?