Sociedad

Nens robats: la fiscalia no troba una trama comuna

La fiscalia de Barcelona no ha trobat de moment cap trama comuna en els casos de nens robats que investiga des de fa prop d'un any. Ja són 118 les denúncies que la fiscalia té sobre la taula. De moment 3 s'han arxivat i en d'altres serà difícil que acabin prosperant perquè la fiscalia només pot demanar que s'exhumin nínxols individuals.

La Guàrdia Civil ha pres declaració a 180 persones i ja han arribat més de la meitat dels historials clínics que es van demanar als diferents hospitals, on van néixer aquests nadons. La fiscalia només ordenarà l'exhumació dels cadàvers dels nens que estiguin enterrats en nínxols individuals. No pot fer res en els casos en què els nadons són suposament en fosses comunes. En aquestes denúncies, només es podria actuar si la família tingués una mostra d'ADN del nen que teòricament està enterrat amb la resta de cadàvers. Un altre problema és que molta de la documentació no existeix, ha estat destruïda o els seus protagonistes i testimonis han mort o tenen demència senil per l'edat i no recorden res.

Más información

Dels casos estudiats, fonts judicials han explicat a la SER que no ha aparegut una trama comuna darrera dels suposats robatoris de nadons. Amb tot, encara queda molta feina, tant de revisió dels historials clínics com a l'hora de prendre declaració als testimonis. Es tracta d'esbrinar si hi ha persones concretes que formessin part d'una organització coordinada i ben estructurada dedicada al robatori i tràfic de nens acabats de néixer. La manca d'indicis de què existeixi una trama comuna és precisament el que va provocar que fa un any, la fiscalia general de l'Estat derivés aquestes denúncies a les diferents fiscalies provincials.

En els últims mesos la fiscalia de Barcelona ha arxivat 3 de les 118 denúncies que investiga perquè aquests casos ja havien estat jutjats en el seu moment. Per altra banda, el ministeri públic ha presentat recurs contra tres denúncies arxivades pel jutjat. El jutge considerava que el delicte havia prescrit, una opinió que la fiscalia rebutja de ple.

Respecte al primer nadó que es va exhumar per ordre de la fiscalia a finals d'any en un cementiri de Barcelona, se sap que hi van aparèixer restes d'un cos petit però falten encara proves per determinar que sigui la filla que reclamava la família que ho va denunciar a Madrid.

Reportatge de Montse Riart

01:50

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120127csrcsrsoc_7.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00