Economía y negocios

La Generalitat estudiarà eliminar l'euro per recepta

Segons ha pogut saber la SER, el Govern català podria fer-se enrera si el govern central els garanteix que, amb el copagament en funció de la renda, Catalunya aconsegueix els mateixos diners

ACN

La Generalitat espera conèixer la lletra petita de la proposta per decidir si a Catalunya es manté l'euro per recepta, si s'aplica la proposta del Govern Central o si se sumen les dues. Fonts del Govern català consultades per la SER, afirmen que estudiaran si d'una banda Rajoy garanteix a la Generalitat la mateixa previsió d'ingressos que amb l'euro per recepta, i que enguany és d'uns 50 milions d'euros ja que es començaria a aplicar el mes de juliol. D'altra banda estudiaran també si amb la proposta de Madrid s'aconsegueix el mateix efecte dissuassori entre la ciutadanania alhora d'aquirir medicaments. L'objectiu, diuen les mateixes fonts, és poder fer front al desequilibri pressupostari. El conseller de Salut Boi Ruiz, a l'entrada de la reunió, insistia en què Catalunya ja ha fet els deures però deixava entreveure que no "troba malament la proposta de Mato amb certs límits".

Más información

Segons fonts del Partit Popular, la proposta de Madrid passa pel copagament farmacèutic en funció de la renda i no en funció de criteris d'activitat laboral, com es fa actualment. Els pensionistes passarien a pagar per primera vegada els fàrmacs, concretament un 10% del preu. Tot i així, si gasten més de 10 euros al mes durant 3 mesos consecutius se'ls retornaria els diners abonats per sobre dels 30 euros. Amb aquesta salvaguarda es pretén no perjudicar els malalts crònics. El topall pels jubilats amb la pensió més alta serà de 20 euros.

La resta pagariem entre el 50 i el 60% del preu del medicament en funció de la renta. Està en estudi, segons les mateixes fonts, com protegir les rentes més baixes o els aturats sense prestacions.

"Estudiarà" si són compatibles o no amb l'euro per recepta

Preguntat per si la Generalitat mantindrà la mesura de l'euro per recepta, el conseller, Boi Ruiz ha apuntat que cal "veure" la quantificació de les mesures per saber si es vincularà una cosa a l'altra o no. "Tal com està redactat a la Llei de pressupostos és un tema obert en funció de la valoració que fem en el seu moment", ha dit abans de reiterar que les dues mesures "poden ser compatibles, o no, depenent de l'impacte de les noves mesures". En el moment en què tinguem quantificada una cosa i l'altra prendrem una posició ràpida", ha dit.

En tot cas, segons el conseller, tal com es contempla l'euro per recepta als pressupostos de la Generalitat les dues mesures "poden ser compatibles", perquè "no diu ni una cosa ni l'altra". "Simplement mirarem si aquestes mesures no són un segon esforç sobreafegit un cop més als ciutadans de Catalkunya respecte al finançament sanitari, perquè almenys a Catalunya no podem fer més esforços en contenció de costos sanitaris".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00