Sociedad

Mas alerta Madrid que seria un "gravíssim error" minimitzar la manifestació de la Diada

En una conferència a l'Hotel Ritz, a la capital espanyola, Artur Mas ha exposat que entre Catalunya i Espanya hi ha cansament i ha insistit que vol estructures d'estat propi, però sense dir la paraula independència i sense posar terminis

Artur Mas al Forum Nueva EconomíaACN

Per explicar la relació entre Catalunya i Espanya el President Mas ha fet servir el símil europeu, "L'Europa del nord s'ha cansat de la del sud, i la del sud del nord per les seves formes de fer. I entre Catalunya i Espanya s'està produint un sentiment de fatiga que jo crec que és una fatiga mútua". Ha estat un discurs amb les paraules molt estudiades, amb una actitud pedagògica, en el que el President ha procurat fer veure que després de 30 anys, l'encaix de Catalunya en aquesta Espanya no és possible. assumeix, també a la capital de l'Estat, el repte de convertir Catalunya en un nou Estat dins Europa."El que s'ha d'entendre és que Catalunya necessita un Estat, necessita instruments d'Estat". "Aquest és el clamor del carrer". Mas, però, ha evitat en tot moment pronunciar la paraula independència.

Más información

Sobre la manifestació, el president ha explicat: "imagineu-vos que a Madrid surten 9 milions de persones al carrer, doncs això és el que va passar dimarts a Catalunya", assegura el President, que diu que minimitzar-ho seria el pitjor error.

Artur Mas, que de nou s'ha posat al capdavant del clam popular, intentant això sí, buscant empatia o comprensió entre l'auditori, ha repetit en més d'una ocasió que el que demana Catalunya "no és de bojos", recordant que tres milions i mig de catalans tenen arrels de la resta de l'Estat. Demana també legitimitat per la Llei de Consultes que està a punt d'aprovar el Parlament. És a dir, que Catalunya "pugui consultar el que consideri oportú sense que l'Estat ho obstaculitzi".

Sobre un possible avançament electoral, diu que ell no el busca, però ha donat a entendre que és probable si no s'aconsegueix el pacte fiscal. En aquest sentit, Mas ha afirmat que"Si el tema del pacte fiscal no avança, qualsevol cosa que pugui passar i que tingui importància pot provocar un avançament electoral", ha dit, perquè "no hem de sacralitzar el fet d'acabar la legislatura a qualsevol preu".

Cap Ministre ha acompanyat avui el President Artur Mas en aquesta conferència. Tampoc és res molt estrany, però entre l'àmplia delegació de Convergència Democràtica que sí ha assistit a aquest esmorzar es considera que l'ocasió, la situació, sí ho mereixia. La representació del Govern espanyol s'ha limitat a la Delegada del Govern Cristina Cifuentes, a qui no ha agradat gens el discurs del President.

Sí que hi era el cap de la casa reial, així com l'expresident i ara senador socialista, José Montilla. Tampoc hi ha anat cap dirigent destacat del PSOE. Una altra absència destacada, la de Duran Lleida. Artur Mas li ha tret rellevància i l'ha atribuït a la lesió que té al genoll el líder demoscristià.

Reaccions a l'auditori

En acabar la conferència s'han escoltat aplaudiments, durant el discurs un silenci sepulcral. I a la sortida, de tot... Satisfacció entre els nacionalistes perquè aquest cop sí s'ha escoltat el mateix discurs. Entre els empresaris espanyols, alguns semblaven més sorpresos, altres simplement havien escoltat in situ el que ja fa dies que es troben als mitjans de comunicació. Entre els més destacats, el vicepresident de la CEOE, Arturo Fernández.

De l'empresariat català, també disparitat d'opinions. Ens n'hem trobat algun, com el President de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, que aplaudia el discurs del President. També ens hem trobat altres destacats empresaris catalans que marxaven amb una cara més contrariada i preferint no fer declaracions.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00