Ocio y cultura

Rigau acusa Wert de contaminar amb debats ideológics en lloc de lluitar contra el fracàs escolar

La consellera d'Ensenyament diu que defensa un model que respecti la "plurinacionalitat" i que Espanya en canvi vol un model d'"estat nació"

Wert: "Nuestro interes es españolizar a los niños catalanes"

El ministro de Educación y Cultura, José Ignacio Wert, ha asegurado en el Pleno del Congreso que la intención de su departamento en Cataluña es "españolizar a los niños catalanes", como aseguró hace una semana la consejera catalana de Educación, Irene Rigau, que quiere hacer, "justo lo opuesto a lo que yo querría", añadió la dirigente de CiU.  / ATLAS

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha acusat el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, de voler fer una "involució" a temps anteriors a la Constitució en plantejar que hi hagi només 'història d'Espanya' al batxillerat. "La Constitució parla de nacionalitats i si fas una història que obvia aquesta realitat estàs fent un pas en direcció contrària, i seria una involució a altres temps"

Más información

Tot i això, el Govern seguirà "defensant" la història des d'un punt de vista "de l'Espanya plurinacional" i no des de l'"estat nació" que, segons la consellera, planteja Wert quan diu que vol "espanyolitzar" els alumnes catalans. Per Rigau, tot plegat respon a una "ofensiva identitària" de l'Estat.

"Només parlar d'història d'Espanya és anar enrere i no fer comprensible als alumnes d'avui en dia el seu país, el seu estat i el món en general", ha exposat Rigau. A Catalunya, actualment al batxillerat s'ensenya 'història' (que inclou la catalana i també l'estatal) i 'història del món contemporani'. Un model que es "continuarà defensant" des de la Generalitat: "Tenim l'Estatut i mantenim la competència compartida en matèria curricular", ha remarcat la titular d'Ensenyament.

La consellera ha recordat que el Govern "sempre" ha estat "molt respectuós amb les directrius ministerials" pel que fa als continguts curriculars i ha assegurat: "No hem deixat d'ensenyar res rellevant de la història d'Espanya". Tampoc "mai ningú ha posat de manifest a cap universitat que els alumnes tinguin un coneixement inferior de la història d'Espanya que de la de Catalunya", hi ha afegit.

Per Rigau, la proposta estatal és un "tancament" i una "involució" perquè "perdríem la història de Catalunya i del món contemporani i només parlaríem de la història d'Espanya". D'altra banda, la consellera ha recordat que a la resta de l'Estat no s'ensenya res de la història de Catalunya. "Nosaltres ja havíem proposat altres vegades que tots els alumnes de l'Estat poguessin conèixer la història de cada nacionalitat, una part de la seva llengua i això mai s'ha aconseguit", ha assenyalat

La consellera considera que les declaracions de Wert d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats mostren que la voluntat de la nova llei estatal no és millorar la qualitat dels continguts sinó que es tracta d'una "qüestió identitària". Rigau ha lamentat que les declaracions de Wert "perjudiquen" l'educació.

La titular d'Ensenyament ha posat de manifest que la voluntat d'imposar la 'història d'Espanya' al batxillerat forma part d'una "ofensiva identitària" de l'Estat espanyol per a una major "recentralització", que inclou també l'intent de "trepitjar competències" i l'"asfixia econòmica" a Catalunya.

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha admès aquest dimecres des del Congrés que el seu interès és "espanyolitzar els alumnes catalans" perquè considera que al sistema educatiu català "s'exageren" els "particularismes" i en canvi "s'oculten" els "elements comuns que configuren la història de Catalunya dins d'Espanya".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00