Sociedad

El model d'Estat i la consulta sobiranista marquen el debat electoral

Mas ha revelat que va pactar amb ERC, ICV i Democràcia Catalana esgotar la negociació del pacte fiscal amb el Govern fins estiu de 2013

Los siete candidatos a las elecciones catalanas del 25-N en el debate celebrado este domingo. EFE/Alberto EstévezEFE/Alberto Estévez

Els diferents models d'Estat que defensen els partits catalans i la idoneïtat de convocar una consulta sobiranista a Catalunya han marcat l'únic debat electoral amb els set candidats catalans amb representació parlamentària, que s'ha celebrat aquest diumenge a TV3.

Els candidats a presidir la Generalitat Artur Mas (CiU), Pere Navarro (PSC), Alícia Sánchez-Camacho, Joan Herrera (ICV-EUiA), Oriol Junqueras (ERC), Albert Rivera (Ciutadans) i Alfons López Tena (Solidaritat) es s'han ubicat al plató de televisió de dreta a esquerra, després de ser rebuts a l'entrada de la cadena amb pancartes de protestes dels treballadors de TV3 sota l'eslògan "No a l'externalització".

Más información

El debat s'ha dividit en dues parts d'una mica més d'una hora, la primera dedicada a les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya i, la segona, a la crisi, el que ha rebut algun comentari crític, com el de Herrera, sobre que és "el primer debat electoral que no comença fent balanç de la gestió".

Però el debat sobiranista ha centrat fins ara la campanya i, per tant, també el debat de candidats, en el qual sí que s'ha defugit els assumptes vinculats a casos de presumpta corrupció a Convergència.

Després de revelar que va pactar amb ERC, ICV i Democràcia Catalana esgotar la negociació del pacte fiscal amb el Govern fins estiu de 2013, Mas ha instat populars i socialistes, com els dos grans partits al Congrés, a pactar una "solució alternativa" a la proposta sobiranista que defensen els nacionalistes.

"Necessitem que vostès, els dos grans partits a Espanya, facin una proposta atractiva. Si tenen alguna alternativa, pactin-la i ens ofereixen una solució. Perquè de moment alternatives no hi ha cap", ha assenyalat.

El socialista Pere Navarro ha ofert a Mas defensar junts davant el president del Govern, Mariano Rajoy, un pacte federal: "M'ha semblat que proposava un pacte federal abans, si ens posem d'acord em compromet a anar amb vostè a veure Rajoy i proposar-li un pacte federal ".

Així mateix, Navarro ha subratllat que el PSC està a favor d '"una consulta com la que celebrarà Escòcia" però ha dit no estar segur que "CiU i PP estiguin dotats per negociar, pactar i acordar com a Escòcia, ja que van despatxar el pacte fiscal en dues hores ".

La popular Sánchez-Camacho, que ha qüestionat el lideratge de Navarro, ha retret al PSC la seva ambigüitat en el debat sobiranista que viu Catalunya perquè, segons ha afirmat "no és ni carn ni peix" en no deixar clar, segons ell , si està a favor o no d'un referèndum sobiranista.

La líder del PPC, que ha recordat el seu rebuig a una consulta sobiranista, ha recriminat a Mas que "enganyi" els catalans perquè els tractats de la UE demostren que Catalunya quedaria fora de la Unió si s'independitzés.

La majoria de l'oposició catalana ha retret Mas que defensi que ha convocat les eleccions per consultar al poble sobre el dret a decidir, i han coincidit que la raó principal de l'avançament electoral és el "fracàs" de la seva gestió, un assumpte en que el més incisiu ha estat Hererra, que ha arribat a acusar Mas de "lluitar contra els pobres i no contra la pobresa".

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha culpat a l'Estat del "principal problema que té Catalunya ara, que és la manca d'ingressos perquè es porta 16.000 milions d'euros", però també ha criticat les retallades del Govern de CiU, l'euro per recepta i la supressió de l'impost de successions.

Els candidats de les principals formacions polítiques catalans a les eleccions del 25N no han abordat però el tema de la corrupció, tot i que ha centrat la campanya els últims dies.

Només el candidat de Ciutadants, Albert Rivera, s'ha referit a aquest assumpte convidant a Mas que es pronunciés sobre el cas Palau i les suposades comptes a l'estranger, però el candidat de CiU a la reelecció no ha respost.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00