Sociedad

Investigadors del Clínic troben una vacuna que frena la SIDA durant un any

L'equip d'investigadors de malalties infeccioses i Sida de l'Hospital Clínic ha aconseguit desenvolupar una vacuna terapèutica de la Sida que aconsegueix controlar el virus de malalts infectats de forma efectiva durant un any

ATLAS ESPAÑA

La vacuna no es podrà administrar als malalts perquè no aconsegueix la curació funcional, però constitueix un avenç important cap a l'eradicació de la malaltia.

Más información

Per primera vegada s'ha aconseguit que, a partir de la implantació en un laboratori de virus inactius de la Sida en cèl·lules del propi individu, es redueixi fins a un 90% la quantitat de virus. El sistema immunitari reacciona de forma efectiva especialment en les primeres dotze setmanes, però a partir d'aquí va perdent eficàcia de forma progressiva. Amb tot, es considera un avenç molt significatiu per trobar, en el futur, un tractament que aconsegueixi la curació funcional. Felipe García, coautor de la investigació, explica com funciona la vacuna: "A diferència del que passa en la infecció natural, en què el virus és viable i per tant infecta al limfòcit, aquí tenim virus que no són viables i en aquest moment, en injectar al pacient li dóna informació al sistema immunitari que respon amb una bona resposta immunològica"

Amb tot, el fet que la vacuna no curi, fa que no es pugui plantejar la seva administració a malalts, com comenta el doctor Josep Maria Gatell: "És una cosa que s'ha especulat molt, la gent que treballa amb vacunes terapèutiques, que diu que encara no hem aconseguit una curació funcional, però hem reduït la carrega viral i això podria suposar un cert estalvi de retrovirals. Això no és acceptable. En una persona infectada pel VIH, res que no sigui assumir una càrrega viral indetectable és acceptable"

La investigació s'ha fet en el marc del Programa Hivacat, amb el suport de la Generalitat, Laboratoris Esteve i La Caixa.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00