Sociedad

L'oposició vol explicacions de la reunió secreta Rajoy-Mas

Fins i tot el soci parlamentari de CiU, ERC, exigeix saber el contingut de la trobada en detall. Una reunió que es va fer a la Moncloa, i de la que Oriol Junqueras no en tenia ni idea, segons ha explicat aquí a la SER, la seva mà dreta, Marta Rovira

Artur Mas i Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiuACN

Els republicans es mantenen molts recelosos i segueixen molt atents les maniobres d'aproximació que han iniciat Convergència i Unió i el Govern del PP, i temen que facin baixar el fervor independentista. El PSC i Iniciativa, demanen aquestes explicacions al Parlament.

Más información

4 mesos després de les eleccions, Artur Mas es va trobar la setmana passada en secret amb Mariano Rajoy a la Moncloa i ho va fer a esquenes d'Esquerra, el soci parlamentari del president català. En una entrevista a la SER, la número 2 republicana, Marta Rovira, no n'ha volgut fer una crisi, però ha deixat clar que el seu partit està molt atent a les passes que Convergència i Unió està fent en la seva aproximació amb el govern del PP. Diu Rovira que el diàleg amb Madrid està bé, però creu que no servirà de res.

Marta Rovira reconeix que CiU i ERC encara s'estan encaixant 4 mesos després de signar el pacte d'estabilitat. Assegura que ara el diàleg entre tots dos partits és més fluït que mai, però reconeix que sovint una trucada abans que una declaració pública evitaria maldecaps.

En aquest context, reunió Mas Rajoy, ERC assegura que no en sabia res, diu que li està sempre i quan el President català hagi estat lleial al pacte de legislatura. Un pacte, que igual que la declaració del Parlament, emplaça els 2 governs a parlar, tot i que Rovira adverteix que no servirà per res: "La comunitat internacional, si mai resulta que hem d'acabar generant la sortida per nosaltres mateixos com a país, ens demanarà que hàgim esgotat totes les vies de diàleg. No tenim gaire confiança que aquest diàleg es produeixi perquè l'experiència històrica del diàleg de Catalunya amb el Govern de l'Estat és molt fracassada"

Sobre el sostre de dèficit, Marta Rovira no les té totes que el compromís de Rajoy acabi donant marge suficient a Catalunya. diu que si no és així, els socis del govern seguiran collant perquè el que no farà serà donar suport a uns pressupostos que ensorrin el país.

Els republicans demanen explicacions. els socialistes i Iniciativa van una mica més enllà i les volen, aquestes explicacions, al Parlament. El PSC ha afegit que el secretisme de la reunió és infantil i també ha qualificat al president català de poc seriós per proposar-los un govern d'unitat en una entrevista de ràdio sense ni tan sols oferir-lo abans directament a Pere Navarro.

PSC i ICV demanen que Mas comparegui a la cambra catalana per explicar com va anar la reunió secreta. L'estrany és que no s'hagi fet fins ara, lamenta el PSC.

Sobre la possibilitat de fer pinya a Catalunya i crear un govern d'unitat. El PSC ho veu lluny, però no descarta que sigui fins i amb Artur Mas com a President. Ara bé, les condicions que posa el portaveu Maurici Lucena semblen impossible d'acceptar per CiU: prioritzar la sortida de la crisi, aparcar el pacte amb ERC i que la consulta hagi de ser pactada: "Nosaltres el que deduïm, perquè és un tema del sentit comú, és que aquestes tres condicions que pel PSC formen part del seu ADN polític, l'Artur Mas, amb la seva situació política personal, és molt probable que no les pugui entomar. I nosaltres diem que si ell es veu capaç de políticament fer un gir copernicà cap a la nostra posició, doncs encantats. Entrarem al Govern que ell presideixi"

ICV, el primer partit que ha anunciat que demanarà que Mas comparegui al parlament, creu que el secretisme és producte de la soledat del president. Laia Ortiz és diputada al Congrés: "Creiem que aquesta reunió, amb caire de clandestinitat, segurament respon més a un aïllament del President i amagar-se fins i tot d'Esquerra Republicana, de buscar altres sortides per les pròpies discrepàncies que hi ha en el sí del Govern, en el sí de CiU i entre Convergència i Unió i ERC, que no pas per parlar de temes concrets."

Per la seva banda, aquesta matí, el PP català, ha instat a Artur Mas a escollir entre el pacte amb ERC o seguir dialogant amb Rajoy.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00