Sociedad

Menys d'un 2% de dones a la marina mercant

Els experts ho atribueixen a la duresa de la professió i a l'existència encara, en ple segle XXI, de supersticions com que la dona, igual que un paraigua o un capellà, porta mala sort al vaixell

Un vaixell mercant al port de PalamósACN

La presència de dones al sector marítim és ínfima a tot el món. En àmbits com la marina mercant no representen ni el dos per cent del total de treballadors. Els experts ho atribueixen a la duresa de la professió i a l'existència encara, en ple segle XXI, de supersticions com que la dona, igual que un paraigua o un capellà, porta mala sort al vaixell. Barcelona acull aquesta setmana la primera trobada internacional sobre dones marineres amb l'objectiu de potenciar-ne la seva presència

Más información

Fa trenta anys que la dona va entrar al sector marítim, però la seva presència tant en vaixells comercials, turístics, de duanes o d'entreteniment, continua sent molt baixa. Dels 1'2 milions de treballadors que té la marina mercant a tot el món, el percentatge de dones no arriba al dos per cent. Olga Delgado, professora de la Facultat de Nàutica de Barcelona de la UPC (FNB), assegura que "és un sector històricament dominat per homes on el factor gènere encara pesa molt i les dones continuen sent minoria". A l'armada representen el 12% i només a cossos com el de Salvament Marítim de Barcelona, arriben al 50%. Pel que fa a dones que estudien per ser marines, a la FNB representen el 17%.

Delgado considera que "si la duresa de la professió fos el problema, en la nàutica d'entreteniment les xifres haurien de ser més proporcionals", però la realitat és que només hi ha un 13% de dones. A la falta d'interès, diu, "s'hi suma la persistència de supersticions com ara que les dones, els paraigües o els capellans porten mala sort als vaixells".

L'Ángeles Rodríguez va ser la primera espanyola en ocupar el càrrec d'Oficial de la Marina Mercant l'any 1984 i reconeix "que moltes vegades cal lluitar contra el paternalisme, que no deixa de ser masclisme".

Per tal de millorar la presència de la dona al mar, la Facultat de Nàutica de Barcelona acull dijous 23 de maig la trobada internacional Potenciant la presència de dones al sector marítim.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00